zondag 7 mei 2017

Supergezond desembrood en bakken op de steen of bakplaat?

De eerste keer dat ik dit brood bakte, maakte ik gebruik van de ovensteen. De tweede keer bakte ik het op de hete bakplaat. Ik wilde weten of het resultaat beter was als het brood gebakken werd op de steen. Vaak wordt beweerd dat je dan een knapperiger en mooier brood krijgt. Is dat echt waar?

Brood gebakken op de bakplaat

Wat heb je nodig voor 2 grote broden?

Deegtemperatuur: 27⁰C; rijstemperatuur 28⁰C  en op kamertemperatuur( 2de rijs )

Ingrediënten voor het desem:

  • 15 gr tarwedesem ( of 30 gr van een soort )
  • 15 gr roggedesem;
  • 110 gr tarwebloem;
  • 110 gram water.


Ingrediënten voor het havermengsel;

  • 125 gr havermout;
  • 45 gr haverzemelen;
  • 100 gr havervlokken;
  • 285 gr water.

 
Gebakken op de steen

Ingrediënten voor het deeg:

  • 240 gr desem;
  • Het havermengsel;
  • 595 gr tarwebloem;
  • 145 gr lemairemeel;
  • 5 gr instantgist of 12,5 gr verse gist;
  • 20 gr bakkerszout;
  • 180 gr Leffe Triple, of een ander sterk bier;
  • 22 gr glutenpoeder;
  • 10 – 20 gr ahornsiroop;
  • 160 gr water;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • Een snufje vitamine C ( optioneel ).

En hoe maak je het?


Werkwijze dag 1:

Ververs tijdig je desem.
Neem 's avonds van elk soort 15 gr af ( of van 1 soort 30 gr ) en meng dit goed met het water en de tarwebloem. Dek het af en laat het 12 – 16 uur staan op kamertemperatuur.

Doe de vlokken, de zemelen en de havermout in een kom, schenk er het water bij en roer dit er  goed door heen. Dek af en laat staan tot de volgende dag.

De kruim van het brood gebakken op de plaat

Werkwijze dag 2:

  • Doe alle ingrediënten ( behalve het zout ) in kom van de mixer en meng het deeg 2 minuten;
  • Voeg dan het zout tot en kneed er in 8 - 9 minuten een soepel deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom bol het op en leg het in ingevette bak ( afgedekt ) te rijzen gedurende 90 - 120 minuten ( verdubbelen );
  • Neem het deeg uit de bak, vorm er broden van leg ze in met bloem bestrooide rijsmandjes;
  • Laat het deeg nog 55 - 60 minuten rijzen.
De kruim van het brood gebakken op de steen


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220°C ( boven- en onderwarmte ) als je op de steen bakt gedurende 45 minuten;
  • Verwarm de oven voor op 240°C ( boven- en onderwarmte ) als je op de bakplaat bakt;
  • Snijd het brood vlak voor het inschieten in met een vochtig lame;
  • Bak het brood op 220°C gedurende 10 minuten ( zowel op de bakplaat als op de steen );
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak de broden in 30 – 35 minuten gaar.

Tot mijn verrassing was het brood gebakken op de steen donkerder van kleur dan het brood gebakken op de bakplaat. Qua knapperigheid, dikte van de korst en smaak was er in het geheel geen verschil. Het nadeel van het bakken op de steen, is dat de oven zo lang voorverwarmd moet worden. Ik bak daarom tegenwoordig bijna altijd op de bakplaat.

Het is weer een heerlijk brood geworden. De keus wordt hier in huis steeds moeilijker want het rijtje favoriete broden wordt alsmaar langer.


                                                                      ©Marionskitchenstories



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen