donderdag 2 maart 2017

Roggebonkjes gezond en heel erg lekker ( desembrood )

Het leuke van brood bakken is dat het heerlijk ruikt in huis, je altijd vers brood op de plank hebt en je zelf kunt samenstellen welk brood je dit keer eet. 
Je moet dan wel de basiskennis hebben en begrijpen wat je precies moet doen. Ik ben bezig met een handleiding voor thuisbakkers. Heb je interesse daarin, wil je meer weten of heb je suggesties mail dan geheel vrijblijvend naar marionblogt@gmail.com


Deze roggebonkjes zijn heel leuk om te maken en ze zijn super gezond.

Wat heb je nodig?

Deegtemperatuur 27⁰C; rijstemperatuur 28⁰C/ 29⁰C

  • 290 gr desem ( naar eigen keus rogge- of tarwedesem );
  • 230 gr havervlokken, geweekt in 230 gr water;
  • 150 gr roggemeel;
  • 230 gr tarwebloem;
  • 50 gr zonnebloempitten;
  • 13,4 gr bakkerszout;
  • 165 gr water;
  • 5,5 gr instantgist of 13,75 gr verse gist;
  • 7,5 gr lecithine ( optioneel );
  • Snufje vitamine C ( optioneel ).
Met roggedesem

En hoe maak je ze?


De dag voor het bakken:

Ververs in de loop van de dag je zuurdesem. Laat het staan op kamertemperatuur.

Desem voor het brood ( rond 20.00u ):

20 gr desem;
145 gr tarwebloem of roggebloem/meel;
145 gr water.

Meng het desem ( rond 20.00u ) met het meel en het water. Dek af en laat staan op kamertemperatuur ( ± 12 - 16 uur ).

De geweekte havervlokken:

Meng de vlokken in een kom met het water ( 60⁰C ). Roer goed door en dek af. Laat staan tot de volgende ochtend ( circa 12 u ).

De zonnebloempitten

Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan, laat afkoelen en meng ze door het meel, zodat de geur / smaak erin kan trekken.

Bakkersformule

De dag van het bakken:

Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten in de kom van de mixer en meng gedurende 8 minuten op lage stand;
  • Zet de machine daarna op een wat hogere stand en kneed het geheel tot een plakkerig deeg in ± 4 minuten ( je kunt er geen vliesje van trekken );
  • Neem het deeg uit de kom met natte handen en leg het op een ingevette werkplek;
  • Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom en dek die af;
  • Zet het deeg te rijzen gedurende 45 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 3 gelijke stukken;
  • Besproei het deeg met wat lauw water en rol ze door de havervlokken;
  • Bol elk stuk op en leg ze tegen elkaar in een ingevet broodblik;
  • Laat het deeg vervolgens nog 90 - 120 minuten te rijzen. 

 
Afmetingen van het blik 30 x 13 x 9,5 cm

Bakken


  • Verwarm de oven voor op 240⁰C boven- en onderwarmte;
  • Zet het broodblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 220⁰C en bak hierop 10 minuten;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak het brood is circa 45 – 50 minuten gaar;
  • Laat de broden nog 5 minuten staan in de dichte oven.




Ik heb ditmaal een cakeblik van dr Oetker gebruikt dat ik bekleed heb met bakpapier. Vet het blik in, doe het papier erin en vet ook dit in. Zet het vast met wasknijpers. Snijd van het brood in niet te dikke plakken. Ik heb ze gemaakt met zowel roggedesem als tarwedesem. Qua smaak doen ze niet voor elkaar onder.

                                                           ©Marionskitchenstories

De inspiratiebron voor dit broodje was dit recept van Lutz Geissler

6 opmerkingen:

  1. Beste Marion, bij desem voor het brood staat 20 gram desem. Komt de rest op de dag van het bakken erbij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Patrizia, je mengt het desem ( 20 gr ) met de bloem ( 145 gr ) en het water ( 145 gr ) en laat dat een nacht staan. Zo vormt zich het nieuwe desem van 300 gram. Ongeveer 10 gr blijft altijd achter in de kom.

      Verwijderen
    2. Dank je wel, nu snap ik het (beginners he ; )

      Verwijderen
  2. Ik heb ze vandaag gemaakt... Het was moeilijk om de deeg met de hand te kneden maar ze smaken verrukkelijk!!

    BeantwoordenVerwijderen