zaterdag 4 februari 2017

Rozijnenbrood

Ik begon dit blog in 2013 met rozijnenbrood. Hoeveel broden en broodjes er sindsdien voorbij zijn gekomen........? Ik ben de tel kwijt.
Omdat ik de hele week ziek was heb ik weinig gebakken, maar gisteren was ik toe aan iets lekkers.



Wat heb je nodig?

Deegtemperatuur 24⁰C; rijstemperatuur 28⁰C


  • 800 gr tarwebloem;
  • 200 gr Farina di Frumento Tenero Tipo 00 ( pizzabloem );
  • 15 gr instantgist of 37,5 gr verse gist;
  • 18 gr bakkerszout;
  • 150 gr water;
  • 500 gr volle melk;
  • 20 gr vanille-extract;
  • 85 gr ongezouten roomboter ( op kamertemperatuur );
  • Snufje vitamine C ( optioneel );
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • 80 gr gekonfijte sinaasappelschilletjes;
  • 270 gr ongewelde krenten en rozijnen;
  • 125 gr abrikozen.


En hoe maak je het?

De avond voor het bakken:

  • Spoel de krenten en de rozijnen schoon en week ze 15 minuten in water;
  • Spoel ze daarna 2 x af met koud water, laat ze uitlekken en droog ze daarna goed met een schone theedoek of keukenpapier;
  • Was de abrikozen en droog ze direct af. Snijd er dan stukjes van.

Werkwijze voor de broden:

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. zout, boter en krenten en rozijnen ) voor het deeg in de kom van de mixer en meng totdat alle vocht is opgenomen ( 2 - 3 min );
  • Voeg dan de boter en het zout toe;
  • Kneed het geheel in circa 8 – 10 minuten tot een soepel deeg;
  • Neem het deeg uit de kom en deel het in 2 gelijke stukken;
  • Meng de krenten en rozijnen met een beetje bloem;
  • Kneed daarna de ½ van de krenten en rozijnen met de hand door de ½ van het deeg en bol het deeg op;
  • Herhaal dit voor de andere helft;
  • Leg de bollen in ingevette kommen, dek die af en zet het deeg te rijzen gedurende 60 - 70 minuten;
  • Neem de bollen uit de kommen en leg ze op je werkblad;
  • Druk ze voorzichtig plat ( niet helemaal ) en vorm er broden van;
  • Leg de broden in de ingevette bakblikken;
  • Laat het deeg opnieuw rijzen gedurende 60 – 70 minuten.



Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de broden 10 minuten op 200⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak het brood in 25 minuten gaar;
  • Als de broden te donker worden bedek ze dan met aluminiumfolie of verlaag je  de temperatuur naar 160⁰C;
  • Laat het brood nog 5 minuten staan in de dichte oven.

De smaak? Heerlijk, ik kan niet anders zeggen. Het experimenteren met de pizzabloem bevalt met heel erg goed. De broden worden er zachter en smakelijker door.

Breng ook eens een bezoekje aan mijn MKS Facebookpagina. Ik behandel daar een aantal beginnersvragen.

                                                             ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen