donderdag 9 februari 2017

Desembrood uit de DO ( gietijzeren pot ). Nieuw recept

Als je begrijpt wat brood bakken ECHT is, dan stel je elk recept helemaal zelf samen. Je maakt dan precies datgene wat jij zelf lekker vindt, met de ingrediënten waarvoor jij kiest.
Daarna of daarvoor bepaal je hoe je het gaat bakken:

  • Op de bakplaat?
  • In een bakblik?
  • In een gietijzeren pot?
  • Een glazen schaal of ...?



Wat heb je nodig?


Geschikt voor 1 pan Ø 28 cm

Temperatuur deeg 27⁰C, rijstemperatuur 28 - 29⁰C

Ingrediënten voor het desem;

  • 20 gr ververst desem;
  • 100 gr tarwebloem;
  • 100 gr water.


Ingrediënten voor het brood:

  • 300 gr lemairemeel;
  • 200 gr tarwebloem;
  • 50 gr volkorenmeel;
  • 200 gr desem;
  • 50 gr pompoenpitten;
  • 50 gr zonnebloempitten;
  • 30 gr sesamzaadjes;
  • 12 gr bakkerszout;
  • 10 gr zonnebloem- of olijfolie:
  • 355 gr water.
  • 3,2 gr instantgist of 8 gr verse gist;
  • 6,5 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).



Werkwijze voor het desem ( de avond of minimaal 2 – 3 uur voor het bakken );

Meng het ververst desem met de tarwebloem en het water. Dek af en laat minimaal 2 - 3 uur staan.

Werkwijze voor het brood:

  • Doe alle ingrediënten ( met uitzondering van het zout ) in de kom van de mixer en meng totdat alle vocht is opgenomen ( 2 - 3 minuten );

  • Voeg dan het out toe en kneed er in 8 – 10 minuten een soepel, maar vrij plakkerig deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom met natte handen en leg het op een met wat olie ingesmeerde werkplek;
  • Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom;
  • Laat het deeg 60 minuten rijzen;
  • Neem het deeg uit de kom, druk voorzichtig de lucht eruit en bol het opnieuw op;
  • Leg het met de bol naar boven in een met bloem bestoven rijsmandje;
  • Laat het deeg 50 tot 60 minuten rijzen;
  • Verwarm de oven plus de pan voor op 220⁰C gedurende 45 minuten;
  • Knip uit een vel bakpapier een ronde vorm van Ø 32 cm;
  • Leg het vel op het brood en keer het mandje om met behulp van een pizzaplank om;
  • Neem de hete pan voorzichtig uit de oven;
  • Laat het brood met behulp van het papier in de hete pan zakken;
  • Zet de pan terug in de oven.
Bakkersformule


Bakken:

  • Bak het brood met het deksel op de pan gedurende 20 minuten op 220⁰C;
  • Neem dan het deksel van de pan en bak nog 20 - 25 minuten op 200⁰C.

 
Kruim

Is het arrogant om van mezelf te zeggen dat ik goed brood kan bakken? Oordeel zelf. Kijk eens naar de eerste recepten en broden op dit blog. Ook ik begon met het na bakken van wat anderen bedachten. En dat doe ik soms nog. Want wat is er nu leuker dan steeds weer nieuwe en lekkere dingen te ontdekken?

Hoe dit brood smaak? Bak het zelf eens en laat het me weten!

                                                          ©Marionskitchenstories






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen