woensdag 11 januari 2017

Luchtig sesambrood ( 5-korenbrood )

Restjes meel en bloem leiden vaak tot heerlijke recepten. Als je begrijpt hoe je brood bakt, dan kun je ieder brood creëren dat je zelf wilt. Dit is een brood dat tot stand kwam omdat er restjes meel / bloem op moesten.


Wat heb je nodig?

Deegtemperatuur: 26⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

  • 50 gr volkorenmeel;
  • 60 gr roggemeel;
  • 140 gr lemairemeel;
  • 630 gr tarwebloem;
  • 120 gr Farina di Frumento Tenero Tipo 00;
  • 18 gr zout;
  • 25 gr sesamzaadjes;
  • 60 gr halfvolle melkpoeder ( 1 pakje );
  • 12 gr instantgist of 30 gr verse gist;
  • 600 gr water;
  • 30 gr olijf- of zonnebloemolie;
  • 15 gr honing;
  • Snufje vitamine C ( optioneel );
  • Seamzaadjes voor de decoratie;
  • 10 gr lecithine ( optioneel ).

Ik prik altijd een gaatje in het brood om de temperatuur te meten

En hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. zout ) voor het deeg in de kom van de mixer en meng op lage stand totdat alle vocht is opgenomen ( 2 min );
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 – 10 minuten een soepel deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een werkplek;
  • Verdeel het in 2 gelijke stukken en bol die op.;
  • Leg de bollen in ingevette kommen, dek die af en zet het deeg te rijzen gedurende 50 - 60 minuten;
  • Neem het deeg uit de kommen, druk het voorzichtig plat en vorm er broden van;
  • Bestrijk de broden met lauw water en rol ze door het sesamzaad;
  • Leg de broden in ingevette bakblikken;
  • Laat het deeg opnieuw rijzen gedurende 45 – 55 minuten.



Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak het brood 10 minuten op 200⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak de broden in 20 – 25 minuten gaar. Laat nog 5 minuten staan in de dichte oven.



Als je geen Farina di Frumento Tenero Tipo 00 ( pizzameel ) hebt, vervang je die door gewone tarwebloem. Het is een heerlijk zacht brood geworden met een lichte sesamsmaak. Als je van een sterkere sesamsmaak houdt, rooster je de zaadjes eerst in een droge koekenpan en meng je ze met het meel. Laat het een nacht staan zodat de smaak goed in het meel kan trekken.

                                                         ©Marionskitchenstories


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen