zaterdag 3 december 2016

Luxe lichtbruin

In deze donkere dagen van het jaar vind ik het nog moeilijker om mooie foto's te maken van het brood dat ik bak. Als ze uit de oven komen is het vaak laat in de middag en al bijna donker.
Dit recept heb ik toegevoegd aan onze lijst van favoriete broden. Het is een lichtbruin brood dat heerlijk zacht van smaak is en extra lekker door de toevoeging van eidooiers en melk.



Wat heb je nodig voor 2 broden?

Deegtemperatuur 24⁰C - 25⁰C, rijstemperatuur 28⁰C

  • 800 gr Farina di Frumento Tenero Tipo 00 ( pizzabloem );
  • 100 gr lemairemeel;
  • 100 gr roggemeel;
  • 12 gr instantgist of 30 gr verse gist;
  • 18 gr zout;
  • 300 gr volle melk;
  • 300 gr water;
  • 2 eidooiers;
  • snufje vitamine C ( optioneel ).




En hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. zout ) voor het deeg in de kom van de mixer en meng op lage stand totdat alle vocht is opgenomen ( 2 min );
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 – 10 minuten een vrij plakkerig deeg van;
  • Neem het deeg met vochtige handen uit de kom en leg het op een ingevette werkplek;
  • Maak je handen opnieuw vochtig, deel het deeg in 2 gelijke stukken en bol die op;
  • Leg de bollen in ingevette kommen, dek die af en zet het deeg te rijzen gedurende 60 minuten;
  • Neem het deeg uit de kommen en druk het voorzichtig plat.
  • Vorm er broden van;
  • Leg de broden in ingevette bakblikken;
  • Laat het deeg opnieuw rijzen gedurende 55 – 60 minuten.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak het brood 10 minuten op 200⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak het brood in 25 - 30 minuten gaar.
  • Laat nog 5 minuten staan in de dichte oven.


                                                      ©Marionskitchenstories






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen