donderdag 8 december 2016

Een bijzonder Kerstbrood ( Brioche )

Natuurlijk ligt ook in mijn koelkast de amandelspijs al enkele weken te rijpen. Hij hoeft alleen nog maar te worden afgewerkt met wat ei en citroensap en dan kan er Kerstbrood gebakken worden. Ik kan kiezen uit: De KerstbaollenDe KerststolDe Kerstbroden, Panettone voor Kerstmis of De Kerstbrioche in tulbandvorm. Ik denk dat ik dit jaar kies voor rozijnenbrood ( ik weet nog niet welk ) in busvorm gevuld met spijs.

Want, ik heb deze al! Een bijzonder Kerstbrood ( Brioche ) gebakken in een vlaaivorm. Als hij tenminste de Kerst haalt.


Van bovenaf gezien

Wat heb je nodig voor dit brood?

Temperatuur deeg: 24⁰C - 25⁰C; rijstemperatuur: kamertemperatuur

Ingrediënten voor het deeg:

  •  625 gr tarwebloem;
  • 10 gr instantgist of 25 gr verse gist;
  • 10 gr bakkerszout;
  • 100 gr ei ( 2 eieren maat M );
  • 300 gr volle melk;
  • 5 gr rum;
  • 10 gr suiker;
  • 100 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur;
  • Snufje vitamine C ( optioneel ).

Hier minder goed zichtbaar, maar hij steekt een heel stuk boven de vorm uit



Ingrediënten voor de vulling:

  • 500 gr volle melk;
  • 50 gr custardpoeder;
  • 20 gr eidooier ( 1 eidooier );
  • 65 gr suiker;
  • 175 gr rozijnen;
  • 40 gr rum;
  • 1 losgeklopt ei met een snufje suiker en een snufje zout;
  • Amandelsnippers voor het bestrooien van het brood.

En hoe maak je het?


Dag 1:

  • Spoel de rozijnen schoon in een zeef en laat goed uitlekken;
  • Doe ze over in een kommetje en laat ze een nacht weken in 40 gr rum. Roer af en toe om;
  • Laat de volgende dag de rozijnen goed uitlekken en vang het restant rum op. 5 gr van het restant gebruik je in het deeg;
  • Strooi vlak voor gebruik een eetlepel meel door de rozijnen.


Dag 2:

Begin met het maken van de vulling:

  • Meng in een kom de eidooier met de suiker en de custard;
  • Voeg net zoveel koude melk toe totdat je een glad papje hebt;
  • Spoel een pan om met koud water en breng daarin de rest van de melk al roerend aan de kook;
  • Voeg een flinke scheut hete melk toe aan het papje en roer dat goed door;
  • Voeg het papje al roerend bij de hete melk en laat het geheel 2 – 3 minuten doorkoken;
  • Schenk over in een kom, dek af met plasticfolie en laat afkoelen;
  • Roer voor gebruik de vulling los met een vork. 

Van het restje deeg en vulling maakte ik een broodje



De bereiding van het deeg:

  • Meng alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en de boter ) gedurende 2 – 3 minuten;
  • Dek de kom af en laat het deeg 10 minuten rusten;
  • Voeg dan het zout toe;
  • Voeg de boter in delen toe. Pas als een deel is opgenomen in het deeg, voeg je het andere toe;
  • Het kneedproces duurt circa 7 - 8 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een ingevette kom te rijzen ( ± 45 minuten );
  • Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 2 stukken van 540 en 615 gr;
  • Leg het stuk van 540 gr terug in de kom en dek af;
  • Vet een vlaaivorm Ø 30 cm goed in;
  • Leg een vel bakpapier op je werkplek en strooi daarop een beetje bloem;
  • Druk de lucht voorzichtig uit het deeg en rol er een ronde lap van ( Ø groter dan 30 cm );
  • Bekleed met de lap de vlaaivorm en de zijkanten. Ik doe dit met behulp van het bakpapier dat wat meer stevigheid aan het deeg geeft;
  • Verdeel de helft van de vulling over de bodem;
  • Strooi daaroverheen de helft van de rozijnen;
  • Zet de vlaaivorm even weg onder een omgekeerde plastic bak. Omdat de vorm een losse bodem heeft zet ik hem op een pizzaplank;
  • Neem het 2de stuk deeg, druk de lucht er voorzichtig uit en rol er een rechthoekige lap van circa 25 x 35 cm van;
  • Verdeel hierover het restant vulling en strooi daarover heen de rozijnen;
  • Rol de lap vanaf de langste kant stevig op en druk goed aan;
  • Snijd van de rol stukken van 2 cm en leg die met de zijkanten op de vulling;
  • Begin vanaf de buitenste rand en werk naar het midden toe;
  • Besmeer het deeg met het losgeklopte ei en strooi er de amandelsnippers overheen;
  • Laat de geheel 30 minuten rijzen onder een plastic bak waaronder je 2 mokken heet water plaatst.
De kruim van het broodje


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Schuif het brood voorzichtig in de oven en bak 15 minuten op 200⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak het brood in 10 minuten gaar. Zet de oven uit en laat het brood nog 5 minuten in de oven staan;
  • Laat het brood afkoelen in de vorm.

Het broodje is inmiddels op. Het was heerlijk. Het deeg is zacht en fluwelig van smaak. Met, maar zelfs zonder roomboter is het een ware traktatie. Ik denk dat het Kerstmis niet haalt er een tweede gebakken moet worden.

                                                              ©Marionskitchenstories

Bron:

De inspiratie voor dit brood haalde ik uit de Briochetaart van Jolanda Kurt. Ik heb zowel de werkwijze als het recept aangepast.

2 opmerkingen:

  1. Marion,

    Ik ga zo dit brood bakken. Begrijp ik het goed dat je brood met bakpapier in de vorm doet? En ik kan geen plastic kom vinden waar ik het brood onder kan zetten om te rijzen. Hoe kan ik het dan het beste laten rijzen?

    Groetjes,
    Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe het deeg niet met het bakpapier in de kom. Ik gebruik het bakpapier om het deeg gemakkelijk uit te kunnen rollen en daarna schuif ik het deeg van het papier in de vorm. Heb nergens een grote plastic doos waarin je spullen bewaart die je even leeg kunt maken? Die plaats je dan over het brood heen en zet er mokken heet water onder. Je kunt het brood n.l. anders niet goed afdekken en dan wordt de bovenkant droog. Indien je dit niet hebt, leg er dan een schone theedoek overheen. Een andere oplossing kan ik niet bedenken. Succes ermee.

      Verwijderen