donderdag 15 december 2016

Desembrood met havermout ( gezond restjesbrood )

Je ververst je desem en dan heb je restjes over. Meestal gooi ik die weg. Maar omdat er ook nog een restje havermout stond dat op moest, besloot ik er maar brood mee te bakken. Restjesbrood: o zo lekker! En zo vlak voor Kerstmis geen gek idee om ook nog iets gezonds te bakken.



Wat heb je nodig?

Deegtemperatuur: 26 - 27⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

Ingrediënten voor het desem:

  • Een restje tarwebloemdesem;
  • 50 gr tarwebloem;
  • 50 gram water.
Goed doorroeren en 2 - 3 uur afgedekt laten staan.

  • Een restje roggedesem;
  • 60 gr tarwebloem of roggebloem;
  • 60 gram water.
Goed doorroeren en 2 - 3 uur afgedekt laten staan.

Meng 60 gr havermout met 120 gr water, roer goed door en laat minimaal ½ uur staan.


Ingrediënten voor het deeg:

  • 420 gr volkorenmeel;
  • 420 gr tarwebloem;
  • 50 gr roggemeel;
  • 100 gr tarwedesem;
  • 120 gr roggedesem;
  • 6 gr instantgist of 15 gr verse gist;
  • 18 gr bakkerszout;
  • 60 gr havermout;
  • 10 gr glutenpoeder ( optioneel );
  • 10 gr lecithine ( optioneel )
  • Een snufje vitamine C ( optioneel );
  • 430 gr water.



En hoe maak je het?


  • Doe alle ingrediënten ( behalve het zout ) in kom van de mixer en meng het deeg 2 minuten op een lage stand;
  • Voeg dan het zout tot en kneed nog 8 minuten  - 10 minuten tot een soepel, beetje plakkerig deeg;
  • Neem het deeg uit de kom bol het op en leg het in een ingevette kom ( afgedekt ) te rijzen gedurende 80 - 90 minuten ( verdubbelen );
  • Neem het deeg uit de kom vorm er broden van en leg ze in met bloem bestrooide rijsmandjes;
  • Laat het deeg nog 50 – 60 minuten rijzen.




Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 240°C ( boven- en onderwarmte );
  • Snijd het brood vlak voor het inschieten in met een vochtig lame;
  • Bak het brood op 220°C gedurende 10 minuten;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak de broden in 25 – 30 minuten gaar.


                                                                    ©Marionskitchenstories



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen