zaterdag 12 november 2016

Kaas-uienbroodjes

Wij houden vooral van puur brood. Wel met pitten en zaden en ( soms ) noten maar toevoegingen als koriander, zongerijpte tomaatjes, chocola e.d. zijn aan ons niet echt besteed. Natuurlijk bak ik wel eens zoiets, maar het blijven uitzonderingen.  Omdat we 1 dag per week soep eten ( in plaats van een warme maaltijd ) en we dol zijn op kaas en uien, heb ik deze broodjes bedacht.



Wat heb je nodig voor circa 13 broodjes van elk 80 gram?

Temperatuur deeg: 25⁰C; rijstemperatuur: kamertemperatuur

  • 250 gr tarwebloem;
  • 250 gr lemairemeel;
  • 6 gr instantgist of 15 gr verse gist;
  • 4,5 gr zout;
  • 325 gr water;
  • 100 gr kaas ( liefst pittige );
  • 140 gr ui / sjalot ( gewogen met de schil );
  • 5 gr lecithine ( optioneel );
  • Snufje vitamine C.

Bakkersformule


En hoe maak je ze?


  • Rasp de kaas of snijdt hem in piepkleine blokjes;
  • Snijd de ui / sjalot in fijne ringen en bak die aan in wat boter totdat ze heel licht bruin kleuren;
  • Laat de ui afkoelen;
  • Roer de kaas en de ui met een pollepel door het meel en voeg dan alle andere ingrediënten ( m.u.v. het zout ) toe;
  • Kneed het deeg gedurende 2 minuten en voeg daarna het zout toe;
  • Kneed vervolgens het geheel tot een soepel maar vrij plakkerig deeg in 8 – 10 minuten;
  • Stort het deeg op een met wat olie ingesmeerde werkplek en bol het op met vochtige handen;
  • Leg het in een ingevette kom en laat het deeg 60 minuten rijzen;
  • Neem het deeg uit de kom en verdeel het in ± 13 stukjes van 80 gram;
  • Bol elk stukje op;
  • Laat de bolletjes 10 minuten rusten ( naad naar beneden ) onder een schone theedoek;
  • Bol nog een keer goed op;
  • Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat ze 50 - 55 minuten rijzen.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 240⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de broodjes in ± 15 minuten gaar op 220⁰C.



Ik nam oude kaas die ik in piepkleine blokjes sneed. Naast een ui koos ik voor een sjalot. Dat geeft net een beetje meer pit. Overheersend zijn de kaas- en uiensmaak niet. Het broodje is niet zwaar en behoeft alleen een beetje boter als beleg. 

                                                            ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen