donderdag 10 november 2016

Desembollen met havermout, havervlokken en bier

Eerder al bakte ik dit Desem bierbrood. Desembrood met bier ( neem wel een donker, liefst niet zoet bier ) vinden we erg lekker. Niet dat je het bier afzonderlijk proeft. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Havervlokken en havermout maken het brood heel licht verteerbaar.

Dit brood sneed ik kruislings in

Wat heb je nodig?

Deegtemperatuur: 27⁰C; rijstemperatuur op kamertemperatuur

Ingrediënten voor het desem:

  • 10 gr tarwedesem;
  • 10 gr roggedesem;
  • 110 gr tarwebloem;
  • 110 gram water.


Ingrediënten voor het deeg:

  • 145 gr roggemeel;
  • 595 gr tarwebloem;
  • 220 gr desem;
  • 3,5 gr instantgist of 8,75 gr verse gist;
  • 18 gr bakkerszout;
  • 160 gr donker bier;
  • 12 gr glutenpoeder
  • 190 gr water;
  • 8,5 gr lecithine ( optioneel );
  • Een snufje vitamine C ( optioneel );
  • 127 gr havermout + 128 gr havervlokken + 270 gr water.

Dit deeg sneed ik dwars in met kleine sneetjes aan de zijkanten

En hoe maak je het?


Werkwijze dag 1:

  • Ververs tijdig je desem.'s Avonds neem je van elk soort 10 gr af ( of van 1 soort 20 gr ) en mengt dit goed met het water en de tarwebloem.
  • Dek af en laat 12 – 16 uur staan op kamertemperatuur.

Doe de vlokken met de havermout in een kom, schenk er het water bij en roer dit er goed doorheen. Dek af en laat staan tot de volgende dag.

Werkwijze dag 2:

  • Doe alle ingrediënten ( behalve het zout ) in kom van de mixer en meng het deeg 2 minuten;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 - 9 minuten een soepel plakkerig deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom bol het op en leg het in ingevette kom ( afgedekt ) te rijzen gedurende 1 uur en 45 minuten ( verdubbelen );
  • Neem het deeg uit de kom, deel het in 2 gelijke stukken en vorm er broden van;
  • Leg de broden in met bloem bestrooid rijsmandjes;
  • Laat het deeg nog 55 - 60 minuten rijzen.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 240°C ( boven- en onderwarmte );
  • Snijd het brood vlak voor het inschieten in met een ingevet lame;
  • Bak het brood op 220°C gedurende 10 minuten;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak de broden in 25 – 30 minuten gaar.

De kruim

                                                        ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen