dinsdag 29 november 2016

De lekkerste linzenvlaai

Eerder al deelde ik de recepten van Abrikozen Linzenvlaai met deksel en van de Ouderwetse linzenvlaai. Vandaag een variant die wij absoluut de lekkerste vinden.



Ook voor deze vlaai geldt: naarmate hij 'ouder' wordt, des te lekkerder. Helaas was hij hier al op voordat ik een foto kon maken van een stukje ervan.

Wat heb je nodig?


  • 400 gr zelfrijzend bakmeel, of tarwebloem waaraan je de juiste hoeveelheid bakpoeder toevoegt;
  • 200 gr witter basterdsuiker ( als je alleen met jam bakt, neem dan minder suiker );
  • 200 gr ongezouten roomboter ( niet te hard / niet te zacht );
  • 10 gr vanillesuiker;
  • Snufje zout;
  • 2 eieren ( maat L = ± 55 gr per stuk ), waarvan je ½ eidooier apart houdt voor het bestrijken van de bovenkant van de vlaai;
  • 1,25 ml kaneel;
  • 1,25 ml nootmuskaat;
  • 20 gr water;
  • De vulling: jam of compote;
  • Geschaafde amandelen om te bestrooien.

Ingrediënten voor de vulling:

  • 375 gr abrikozenjam van een goed merk ( bijv. Bonne Mamma ).


Ingrediënten voor de abrikozencompote:

  • 385 gr abrikozen uit blik ( Del Monte op lichte stroop );
  • 150 gr abrikozenjam;
  • 20 gr abrikozensap;
  • 15 gr maïzena.

En hoe maak je hem?


  • Zeef de bloem, het bakpoeder, de kaneel en de nootmuskaat boven een kom;
  • Doe de suiker, de vanillesuiker en de boter in de kom van de mixer en mix er een schuimig geheel van;
  • Voeg dan de eieren toe en klop totdat die zijn opgenomen;
  • Voeg het bloemmengsel toe en klop nog even door;
  • Voeg dan het water toe en klop tot een homogeen geheel;
  • Leg 2 vellen plasticfolie op je werkplek en stort daarop het deeg;
  • Leg daarover 2 vellen plasticfolie en vouw dicht en druk plat;
  • Leg het deeg in de koelkast tot de volgende dag ( of minimaal 1 uur ).


Werkwijze compote:

  • Laat de abrikozen goed uitlekken en mix ze met de jam met de staafmixer fijn;
  • Doe het mengsel over in een pan;
  • Meng 20 gr abrikozensap met de 15 gr maïzena en voeg toe aan de abrikozen;
  • Breng al roerende aan de kook;
  • Laat 2 minuten doorkoken.


Opmaken van de vlaai Ø 24cm;

  • Neem het deeg 45 – 60 minuten voor het verwerken uit de koelkast;
  • Verdeel het deeg in 1/3 ( voor de repen ) en 2/3 voor de vlaai;
  • Leg het stukje voor de repen, terug in de koelkast;
  • Leg een vel bakpapier op je werkplek en leg het deeg erop;
  • Leg daaroverheen ook een vel bakpapier en sla het deeg plat met de deegrol;
  • Rol het daarna uit tot de grootte van de vlaaivorm en de randen;
  • Leg het deeg in de ingevette vorm met behulp van het bakpapier en verdeel de compote erover;
  • Herhaal het bovenstaande met de rest van het deeg en snijd er repen van;
  • Leg deze kruislings over elkaar op de vlaai;
  • Bestrijk de repen met de los geklopte dooier en bestrooi de vlaai met amandelsnippers.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 170⁰C ( boven- en onderwarmte ) en bak de vlaai in 45 – 60 minuten gaar ( totdat de rand loslaat van de vorm );
  • Laat de vlaai volledig afkoelen in de vorm.

Vet je vorm goed in als je deze vlaai bakt en snijd hem pas aan als hij koud is. Als je een oven hebt die ook een instelling heeft voor alleen bakken met onderwarmte, bak dan de laatste 5 - 10 minuten alleen met onderwarmte. De bodem wordt dan lekker krokant.




                                                       ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen