donderdag 24 november 2016

'Belgische' bolletjes

De inspiratie voor deze bolletjes vond ik in een aantal verschillende recepten van 'Belgische sandwiches' en 'Belgische pistoletjes', die ik voorbij zag komen in diverse blogs en Facebook groepen. Ik heb andere soorten bloem / meel gebruikt en veel minder suiker dan doorgaans gebruikelijk was in die recepten. Ik noem deze bolletjes daarom met knipoog Belgisch😉



Ik bak heel graag met Farina di Frumento Tenero Tipo 00 ( pizzabloem ). Niet alleen pizza en Italiaanse bollen, maar ik gebruik het ook in combinatie met andere meelsoorten voor brood.



Wat heb je nodig voor 24 bolletjes van 65 gram?

Temperatuur deeg: 25⁰C; rijstemperatuur: kamertemperatuur

  • 300 gr tarwebloem;
  • 500 gr Farina di Frumento Tenero Tipo 00;
  • 100 gr lemairemeel;
  • 100 gr roggemeel;
  • 28 gr instantgist of 50 gr verse gist;
  • 18 gr zout;
  • 20 gr suiker;
  • 80 gr ongezouten roomboter;
  • 3 eidooiers ( maat L );
  • 560 gr water;
  • 60 gr magere melkpoeder;
  • Snufje vitamine C ( optioneel ).

En hoe maak je ze?

  • Meng alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en de boter ) gedurende 2 minuten;
  • Voeg dan het zout en de boter toe en kneed er in 8 minuten een soepel, plakkerig deeg van;
  • Neem het deeg met natte handen uit de kom en leg het op een ingevette werkplek;
  • Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom;
  • Laat het deeg 35 minuten rijzen;
  • Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 28 stukjes van 65 gram;
  • Bol elk stukje op;
  • Laat de bolletjes 10 minuten rusten ( naad naar beneden ) onder een schone theedoek;
  • Bol nog een keer goed op;
  • Leg de broodjes op 2 met bakpapier bekleedde bakplaten en laat ze 55 - 60 minuten rijzen ( onder plastic bak met heet water erbij ).



Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 200⁰C ( hetelucht );
  • Bak de broodjes op de 2de en 4de richel in 13 / 15 minuten op 180⁰C;
  • Neem na 13 minuten de bovenste plaat eruit en laat de onderste nog 2 minuten staan.
Als je de broodjes na elkaar wilt bakken, doe dat dan op 220⁰C ( boven- en onderwarmte ).

De broodjes zijn super zacht en smaken heerlijk. Voor ons alweer een favoriet erbij.


                                                               ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen