donderdag 20 oktober 2016

In de herhaling ( 9 ): Italiaanse bollen anders gemaakt en gebakken

Italiaans bollen worden hier vaak gebakken. Het recept dat ik daar standaard voor gebruik vind je hier: Italiaanse bollen. Na een 'zware mislukkig' van een nieuw recept gisteren ( brood verdween in de prullenbak ), had ik vandaag zin in iets luchtigs: Italiaanse bollen dus. Helaas had ik geen Italiaans bloem, dus moest ik creatief zijn. Heb ook tegelijkertijd maar een nieuwe werkwijze uitgeprobeerd.


Deze was een beetje recalcitrant

Wat heb je nodig voor 2 bakplaten ( 20 stuks )?

Deegtemperatuur: 24⁰C, rijzen op kamertemperatuur

Ingrediënten:

  • 1140 gr tarwebloem;
  • 60 gr roggebloem;
  • 40 gr olijf- of zonnebloemolie;
  • 19,2 gr instantgist of 48 gr verse gist;
  • 21 gr bakkerszout;
  • 12 gr lecithine;
  • Snufje vitamine C;
  • 720 gr water. 
Zo wilde ik ze hebben

En hoe maak je ze?


  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en kneed gedurende 2 minuten tot alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 10 minuten een soepel, plakkerig deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom met natte handen, bol het op en leg het in een ingevette kom te rijzen gedurende 10 minuten ( bolrijs );
  • Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 2 stukken van circa 1000 gram;
  • Leg 1 deel op je werkplek en zet het 2de deel in de kom afgedekt in de koelkast**;
  • Weeg 10 stukken deeg af van ± 95 - 100 gram;
  • Bol ieder stuk op en leg het op een handdoek waarop je bakpapier hebt gelegd;
  • Neem na circa 20 minuten het tweede deeg uit de koelkast en herhaal het bovenstaande;
  • Laat de broodjes 60 minuten rijzen onder een plastic bak met 2 mokken heet water ernaast;
  • Haal de rest van het deeg ( na 10-15 minuten ) uit de koelkast en verwerk dit op dezelfde manier. 


Voor het rijzen

Bakken op de steen ( na elkaar ):

  • Verwarm de oven voor op 250⁰C ( boven- en onderwarmte met de steen in de oven ) volgens de voorschriften van de steen. Mijn steen moet minimaal 40 minuten worden voorverwarmd;
  • Als de bollen gerezen zijn, schuif je ze met het bakpapier op een pizzaplank en schuift ze op de hete steen:
  • Bak de bollen 10 minuten op 230⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 210⁰C en bak ze in 5 - 10 minuten gaar ( 96⁰C binnentemperatuur );
  • Bak daarna de tweede portie.


Bakken op 2 platen tegelijkertijd:

  • Verwarm de oven voor op 240⁰C ( hetelucht );
  • Schuif de bakplaten in de oven ( 2de en 4de richel ) en bak de bollen 10 minuten op 220⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak ze in 10 minuten gaar ( 96⁰C );
  • Neem na 10 minuten de bovenste plaat uit de oven, schakel de oven uit en laat de onderste plaat nog 2 – 3 minuten staan in de dichte oven ( alleen als de bollen wat minder bruin geworden zijn ).


De kruim

** Als je op 2 platen tegelijk bakt, zet je het deeg niet in de koelkast.

Deze tweede werkwijze is goed bevallen. De bollen zijn luchtig en qua smaak doen ze zeker niet onder voor de variant met de Italiaans bloem. Je kunt ze invriezen. Als ze ontdooit zijn 'piep' je ze op in de oven op 180⁰C gedurende 10 minuten. Ze worden dan lekker knapperig. Hoeft natuurlijk niet.

Update 21 -10 - 2016: Manlief vindt de eerste soort ( zie link bovenaan ) net iets lekkerder :-)

                                                               ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen