woensdag 12 oktober 2016

Havermout busbroden en een nieuwe 'donothing' broodhype

Sinds enkele weken verschijnen er overal 'donothing' broden. Of het echt zo heet weet ik niet, maar het komt erop neer dat je een 'noknead' bread bakt met heel weinig gist of desem en lange rijstijden. Je roert alles door elkaar en kunt bijna op vakantie gaan ( ik overdrijf natuurlijk ). Een nieuwe hype dus. Ik ben niet zo van de hypes, maar wilde het toch een keer proberen. Dus bakte ik gisteren zo'n 'donothing' brood dat ruim 18 uur had staan 'pruttelen' ( niet dus ) en 2 havermoutbroden. Het contrast kon niet groter zijn.


De havermoutbroden rezen de pan uit, het 'donothing' brood bleef zo plat als een dubbeltje en belandde in de prullenbak. De resultaten van een 2de poging vandaag belandde op diezelfde plek.

Wat heb je nodig voor 2 busbroden?

Temperatuur deeg 24⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

Ingrediënten voor de havermoutpap:

  • 118 gr havermout;
  • 552 gr water;
  • 83 gr ongezouten roomboter.



Ingrediënten voor de broden:

  • De havermoutpap;
  • 16,5 gr instantgist of 41,2 gr verse gist;
  • 16,6 gr bakkerszout;
  • 415 gr tarwebloem;
  • 415 gr lemairemeel;
  • 19 gr glutenpoeder;
  • 240 gr volle melk;
  • 9,5 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).

En hoe maak je ze?


  • Kook de havermout met het water tot een pap;
  • Roer er de boter doorheen totdat hij helemaal is opgenomen;
  • Doe het deksel op de pan en laat de pap koud worden;
  • Doe de pap over in de kom van de mixer en roer er met een pollepel de melk door;
  • Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe;
  • Daarna voeg je de ander ingrediënten toe ( m.u.v. het zout ) en kneed gedurende 2 minuten tot alle vocht is opgenomen op een lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 - 10 minuten een plakkerig deeg van ( laat niet helemaal los van de kom en je kunt er geen vliesje van trekken );
  • Neem het deeg uit de kom met vochtige handen en leg het op een met olie ingesmeerde werkplek;
  • Verdeel het in 2 gelijke stukken en bol die op;
  • Leg de bollen in ingevette bakken te rijzen gedurende ± 50 – 60 minuten;
  • Neem het deeg uit de bakken, druk voorzichtig de lucht eruit en vorm er broden van;
  • Bestrijk de bovenkant met wat lauw water en rol de broden door de havermout;
  • Zet de broden opnieuw te rijzen  gedurende 45 – 60 minuten.



Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 240⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de broden 10 minuten op 220⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200C en bak de broden gaar in 20 – 25 minuten.

Havermout is gezond ( ook al las ik ergens dat ook dat bestreden wordt ). Het brood is heerlijk zacht en luchtig. Voor ons een echte favoriet. Of ik nog ooit aan een 'donothing' brood begin? Misschien. Het is een hype, dus we zullen er nog meer over horen.




                                                              ©Marionskitchenstories


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen