woensdag 14 september 2016

Luxe ( bijna ) witbrood

De echte  (hobby-)bakker bakt door. Ook al vallen de mussen van het dak, is het huis donker op klaarlichte dag en moet zij op de tast alle ingrediënten bij elkaar zoeken. Je bent ( hobby-)bakker, of je bent het niet. De foto's zijn niet geweldig. Het brood is echter top!



Mag je brood dat niet voor 100% uit bloem bestaat wel witbrood noemen? Ik 'ga' maar voor 'bijna witbrood'. En luxe? Ik vind van wel als ik naar de samenstelling kijk. Geen brood voor elke dag. Of toch?  In dit huis absoluut een blijvertje.

Wat heb je nodig voor 2 flinke broden?

Deegtemperatuur 24⁰C, rijstemperatuur 28⁰C

  • 750 gr tarwebloem;
  • 250 gr lemairemeel;
  • 12 gr instantgist of 30 gr verse gist;
  • 17,5 gr zout;
  • 475 gr volle melk;
  • 200 gr crème fraîche op kamertemperatuur;
  • 2 eieren ( ± 115 gr );
  • 20 gr suiker;
  • snufje vitamine C ( optioneel ).



En hoe maak je het?


  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. zout ) voor het deeg in de kom van de mixer en meng op lage stand totdat alle vocht is opgenomen ( 3 min );
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 10 – 12 minuten tot een soepel, plakkerig deeg van;
  • Neem het deeg met vochtige handen uit de kom en leg het op een ingevette werkplek;
  • Maak je handen opnieuw vochtig en bol het deeg op;
  • Leg de bol in een ingevette kom, dek die af en zet het deeg te rijzen gedurende 60 minuten;
  • Doe na 20 minuten een 'stretch & fold'. Herhaal dit indien nodig;
  • Neem na het rijzen het deeg uit de kom, leg het op een met wat bloem bestrooide werkplek en druk het voorzichtig plat.
  • Deel het deeg in 2 gelijke stukken en vorm er broden van;
  • Leg de broden in ingevette bakblikken;
  • Laat het deeg opnieuw rijzen gedurende 30 – 35 minuten;
  • Snijd het brood vlak voor het in de oven zetten in met een scherp mes dat je met een beetje olie hebt ingevet ( optioneel ).


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 240⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak het brood 10 minuten op 220⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak het brood in 25 - 30 minuten gaar.
  • Laat het nog 5 minuten in de dichte oven staan.

Serveertip: met roomboter besmeren en geraspte chocola erop strooien. Net een gebakje:-)


                                                 ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen