donderdag 29 september 2016

Lichtbruine ( hamburger- ) broodjes

Onze hamburgers maak ik altijd zelf. Meestal worden die gegeten bij een bord frites en een portie groenten, maar vandaag serveerde ik ze met deze broodjes.



Wat heb je nodig voor 12 broodjes van 75 gram?

Temperatuur deeg: 25⁰C; rijstemperatuur: kamertemperatuur

  • 390 gr tarwebloem;
  • 150 gr  lemairemeel;
  • 7,5 gr instantgist of 18,2 gr verse gist;
  • 9,7 gr bakkerszout;
  • 10 gr suiker;
  • 27 gr zonnebloem- of olijfolie;
  • 55 gr ei (1 groot ei );
  • 300 gr volle melk;
  • Snufje vitamine C.


En hoe maak je ze?


  • Meng alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) gedurende 2 minuten;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 minuten een soepel deeg van;
  • Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom;
  • Laat het deeg 25 minuten rijzen;
  • Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 12 stukjes van 75 gram;
  • Bol elk stukje op;
  • Laat de bolletjes 10 minuten rusten ( naad naar beneden ) onder een schone theedoek;
  • Bol nog een keer goed op;
  • Bestrijk de broodjes met wat melk en rol ze door sesamzaadjes;
  • Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat ze 50 - 60 minuten rijzen ( onder een plastic bak met  2 mokken heet water ernaast ).



Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de broodjes 15 minuten op 220⁰C.

Update 22 - 12 -2016

Vandaag heb ik 24 broodjes tegelijkertijd gebakken op 2 bakblikken.
De temperatuurinstelling is dan als volgt:
  • Verwarm de oven voor op 200⁰C ( hetelucht );
  • Bak de broodjes 13 minuten op 180⁰C.



Je kunt deze broodjes natuurlijk ook gewoon zonder hamburger eten. Ze zijn heel zacht en erg lekker van smaak. Ik bak mijn broodjes tegenwoordig op een andere manier. De 1ste rijs kort en de 2de rijs circa 60 minuten. De resultaten met deze manier van werken zijn erg mooi. 




                                                            ©Marionskitchenstories

Bron: Gebaseerd op de hamburgerbroodjes uit "Brood uit eigen oven" van Levine van Doorn

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen