vrijdag 26 augustus 2016

Roggebrood 15: Roggebrood met geroosterde zonnebloempitjes

Het is warm vandaag. Te warm om te bakken.  Dit brood bakte ik eerder deze week. Ik heb er weer een nieuw roggebrood recept erbij. Dit is zeker een blijvertje.



Wat heb je nodig en hoe maak je het?

Temperatuur deeg 27⁰C; rijstemperatuur 29⁰C

Dag 1:

Desem:

Neem 's ochtend / 's middags het desem uit de koelkast en ververs het. Neem 's avonds een deel ervan af en ververs het opnieuw zodat je genoeg hebt om de volgende dag mee te bakken.

Zonnebloempitten


Rooster de pitten in een droge koekenpan totdat ze bruin zijn. Laat ze afkoelen en zet ze afgedekt weg op kamertemperatuur.

Dag 2:

Ingrediënten voor het deeg:

  • 425 gr roggemeel;
  • 425 gr tarwebloem;
  • 200 gr tarwe- of roggedesem;
  • 20 gr glutenpoeder ( optioneel );
  • 19 gr bakkerszout;
  • 6,4 gr instantgist of 16 gr verse gist;
  • 480 gr + 10 gr water; 
  • 30 gr ahornsiroop of honing;
  • 100 gr zonnebloempitjes geroosterd;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 9,5 gr lecithine ( optioneel ).

Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en 10 gr water ) in de kom van de mixer en meng gedurende 2 minuten op lage stand totdat alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en meng nog 8 - 12 minuten tot een vrij plakkerig deeg. Voeg de laatste 2 minuten het resterende water druppelsgewijs toe;
  • Neem het deeg uit de kom, en verdeel het in 2 stukken;
  • Bol ze op en leg ze te rijzen gedurende 70 – 90 minuten;
  • Neem het deeg uit de kommen en druk ze voorzichtig plat;
  • Vorm er broden van en leg die in met bloem bestoven rijsmandjes;
  • Laat het deeg opnieuw rijzen ( 30 - 45 minuten )



Bakken:


  • Verwarm de oven voor op 240⁰C;
  • Snijd vlak voor het inschieten de broden in met een ingevet lame:
  • Bak de broden gedurende 10 minuten op 220⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak de broden in 30 minuten gaar. Laat nog 5 minuten staan in dichte oven.



De geroosterde zonnebloempitjes geven een heerlijk smaak aan dit brood. Als je het insnijdt, houd je lame / mesje dan schuin ( 30⁰ ). Het linkerbrood heb ik vanuit 1 punt 2 x ingesneden. Voor het effect van het rechterbrood moet je vanuit 1 punt een doorlopende snee maken. Het vereist wat oefening, maar al doende leert men.


                                                           ©Marionskitchenstories


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen