donderdag 4 augustus 2016

Havervlokkenbrood met karnemelk en ahornsiroop

Dat ik graag bak met karnemelk wisten jullie al. Dit brood kwam ik een poosje terug tegen op het blog van Levine. Dit is mijn interpretatie.




Wat heb je nodig voor 2 broden?


Deegtemperatuur: 24⁰C; rijstemperatuur: 28⁰C


  • 785 gr lemairemeel;
  • 15 gr instantgist of 37,5 gr verse gist;
  • 500 gr karnemelk op kamertemperatuur;
  • 150 gr water;
  • 215 gr havervlokken;
  • 25 gr glutenpoeder ( optioneel );
  • 30 gr olijfolie of zonnebloemolie;
  • 30 gr ahornsiroop of honing;
  • 18 gr bakkerszout;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • Snufje vitamine C ( optioneel ).


En hoe maak je het?

  • Doe de havervlokken in een kom, schenk er de karnemelk en de ahornsiroop bij en roer goed door. Laat staan gedurende 1 – 2 uur zodat de karnemelk in de vlokken kan trekken;
  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en voeg dan het karnemelk / havervlokkenmengsel toe;
  • Meng het geheel gedurende 2 - 3 minuten op lage stand tot alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 - 10 minuten een soepel deeg van;
  • Stort het deeg op je werkplek en verdeel het in 2 stukken;
  • Bol ze op en leg ze in ingevette kommen / bakken;
  • Laat afgedekt in 60 minuten tot het dubbele volume rijzen;
  • Stort het deeg opnieuw op je werkplek en druk er voorzichtig de lucht uit;
  • Vorm er broden van en leg deze in de ingevette vormen;
  • Laat de broden circa 30 – 45 minuten rijzen.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220ºC ( boven – en onderwarmte );
  • Bak de broden 10 minuten op 200⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 190⁰C en bak ze in 25 – 30 minuten gaar.
  • Laat nog 5 minuten staan in de dichte oven.

Wij vinden het heerlijk brood. Als je geen ahornsiroop hebt, kun je ook honing gebruiken.

                                                    ©Marionskitchenstories

Bron: zie boven

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen