zondag 21 augustus 2016

Halfom met pitten en zaden ( 50% volkorenmeel; 50% tarwebloem )

We zijn dol op pitten en zaden in het brood. Soms rooster ik ze en soms niet. Hangt een beetje af van in welke 'bui' ik ben. Bij dit recept heb ik de zonnebloempitten vooraf geroosterd in een droge koekenpan.



Wat heb je nodig voor 2 grote broden?

Deegtemperatuur: 25⁰C / 26⁰C; rijstemperatuur: 28⁰C.

  • 500 gr volkorenmeel;
  • 500 gr tarwebloem;
  • 13 gr instantgist of 32,5 gr verse gist;
  • 450 gr volle melk op kamertemperatuur;
  • 230 gr water;
  • 25 gr ahornsiroop of honing;
  • 35 gr ongezouten roomboter;
  • 18 gr bakkerszout;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • Snufje vitamine C ( optioneel );
  • 15 gr glutenpoeder ( optioneel );
  • 50 gr zonnebloempitten geroosterd en afgekoeld;
  • 30 gr pompoenpitten;
  • 20 gr sesamzaad.

Bakkersformule: zout moet 18 gr zijn in plaats van 10 gr!


En hoe maak je ze?


  • Doe de zonnebloempitten in de droge koekenpan, rooster ze bruin en laat afkoelen;
  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en de boter ) in de kom van de mixer en meng het geheel gedurende 2 - 3 minuten op lage stand tot alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout en de boter toe en kneed er in 8 - 10 minuten een soepel deeg van;
  • Stort het deeg op je werkplek en verdeel het in 2 stukken;
  • Bol ze op en leg ze in ingevette kommen / bakken;
  • Laat afgedekt in 60 minuten tot het dubbele volume rijzen;
  • Stort het deeg opnieuw op je werkplek en druk er voorzichtig de lucht uit;
  • Vorm er broden van en leg deze in de ingevette vormen;
  • Laat de broden circa 35 – 45 minuten rijzen.



Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220ºC ( boven – en onderwarmte );
  • Bak de broden 10 minuten op 200⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak ze in 25 – 30 minuten gaar.
  • Laat ze nog 5 minuten staan in de dichte oven.
  • Direct storten op een rooster en volledig laten afkoelen. 

Het is heerlijk brood dat je een verzadigd gevoel geeft.

                                                          ©Marionskitchenstories


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen