donderdag 7 juli 2016

Karnemelks wit: Vers gegeten of getoast het lekkerst

Na het 100% volkorenbrood, ditmaal een gemakkelijk te maken brood dat het lekkerst smaakt als het supervers is ( ingevroren, ontdooit en direct gegeten is gelijk aan vers ) of als je het toast. Wij hebben het vanavond getoast bij een salade gegeten.



Wat heb je nodig?

Temperatuur deeg 26⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

  • 825 gr tarwebloem;
  • 75 gr roggemeel;
  • 200 gr baguettemeel;
  • 14 gr instantgist of 35 gr verse gist;
  • 18 gr bakkerszout;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • Snufje vitamine C ( optioneel );
  • 100 gr water;
  • 500 gr karnemelk;
  • 35 gr olijf- of zonnebloemolie;
  • 15 gr ahornsiroop of honing.

En hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en kneed gedurende 2 minuten tot alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 – 10 minuten een soepel deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom, deel het in 2 gelijke stukken en bol die op;
  • Leg de bollen in ingevette bakken te rijzen gedurende 55 - 60 minuten;
  • Neem het deeg uit de kommen, druk het voorzichtig plat en vorm er broden van;
  • Laat de broden in ingevette bakblikken rijzen 25 – 45 minuten.



Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C;
  • Bak de broden 10 minuten op 220⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak ze in 20 – 25 minuten gaar ( 96⁰C );
  • Bestrijk het brood met zachte roomboter voor een mooie glans.



De foto van de kruim is bij avondlicht gemaakt, waardoor de onderkant donkerder lijkt dan hij is. De donkere puntjes in het brood zijn afkomstig van de / het biologische bloem / meel.


                                                             ©Marionskitchenstories



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen