vrijdag 1 juli 2016

Driegranen desembrood

Desembrood in bakblik ditmaal.



Wat heb je nodig voor 2 broden?

Deeg temperatuur 27⁰C; rijstemperatuur 29⁰C
  
  • 500 gr tarwebloem;
  • 240 gr volkorenmeel;
  • 200 gr roggemeel;
  • 200 gr tarwedesem 100% hydratatie;
  • 4 gr instantgist of 10 gr verse gist;
  • 18 gr zout;
  • 540 gr water;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 10,4 gr lecithine ( optioneel );
  • 5 gr blanke moutpoeder;
  • 10 gr honing;
  • 10 gr glutenpoeder ( optioneel ).

De bakkersformule

En hoe maak je ze?


De dag voor het bakken

Ververs het zuurdesem in de loop van de dag. Neem 's avonds een deel ervan af en ververs opnieuw tot je 200 gr tarwedesem hebt. Laat dit afgedekt staan op kamertemperatuur tot de volgende ochtend.

De dag van het bakken

  • Doe het desem, de meelsoorten en het water in kom van de mixer en meng gedurende 2 minuten;
  • Voeg daarna het zout en toe en kneed het geheel tot een soepel deeg in ± 13 - 15 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom bol het op en leg het in ingevette kom ( afgedekt ) te rijzen gedurende 60 minuten ( verdubbelen );
  • Neem het deeg uit de kom, vorm er broden van en leg deze in de ingevette broodblikken;
  • Laat het deeg nog 35 – 60 minuten rijzen.
Dit effect krijg je als jet het brood goed insnijdt


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven – en onderwarmte;
  • Bak het brood op 220°gedurende 10 minuten;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak de broden gaar in circa 25 – 30;
  • Laat 5 minuten staan in de dichte oven.



Ik heb er uit puur praktische overwegingen voor gekozen het brood te bakken in bakblikken. Vergeleken met het recept van Brigitte gebruikte ik minder water, waardoor het brood uiteindelijk wat vaster van structuur is geworden. Ik voegde 10 gr glutenpoeder toe en gebruikte iets meer gist.

Vanochtend bij het ontbijt dit heerlijke brood gegeten. 


                                                               ©Marionskitchenstories

Bron: Brigitte Vermeir

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen