zondag 8 mei 2016

Kwarktaart, zo heerlijk fris met dit weer

In een van mijn oude kookboeken ( gekocht in 1974! ) vond ik dit handgeschreven recept op de kaft. Ik heb deze taart minstens 30 jaar niet meer gebakken. Dat was te zien aan het recept, want het sprak van 'deciliters' en 'bakken kwark', zonder verduidelijking van hoeveel kwark en het soort. Ook stond de bereidingswijze er zeer summier bij.  Maar met dit mooie weer moest het er gewoon van komen en het bleek een succes.



Wat heb je nodig voor springvorm Ø 30 cm ?

  • 450 gr volle kwark op kamertemperatuur;
  • 450 gr halfvolle kwark op kamertemperatuur;
  • 40 gr zachte ongezouten roomboter;
  • 4 eidooiers + ½ eiwit ( middelgrote eieren );
  • 8 gr vanillesuiker;
  • 180 gr suiker;
  • 375 gr volle melk;
  • 8 blaadjes gelatine;
  • 250 gr slagroom 35%;
  • 10 gr citroensap;
  • 1 pak lange vingers of iets meer;
  • 6 eetlepels rum;
  • 4 eetlepels jam naar smaak.


En hoe maak je hem?

  • Klop de suiker met de eidooiers / het eiwit en de vanillesuiker een beetje schuimig;
  • Voeg de roomboter en de melk toe en klop nog even;
  • Doe het mengsel dan over in een pan en klop het schuimig op een matig tot warm vuur. Zorg ervoor dat de temperatuur minimaal boven de 55⁰C komt i.v.m. eventuele salmonella in de eieren. Zelf breng ik het mengsel tot aan de kook onder voortdurend kloppen. Het mag niet schiften;
  • Neem van het vuur;
  • Week de gelatine gedurende 5 minuten in koud water, knijpt uit en voeg toe aan het eimengsel;
  • Roer de kwark goed los in een grote kom;
  • Klop de slagroom stijf;
  • Als het eimengsel een beetje is afgekoeld roer je er het citroensap, de kwark en de slagroom door. Zet het daarna 10 minuten in de koelkast om het een beetje te laten opstijven.




Opmaken van de taart

  • Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier;
  • Bekleed de zijkanten met plasticfolie;
  • Roer de jam met de rum goed los;
  • Week de lange vingers in de jam en bekleed daarmee de bodem van de taart;
  • Schenk het kwarkmengsel voorzichtig over de lange vingers en strijk het glad.
  • Zet de taart afgedekt in de koelkast en laat hem 24 uur opstijven.

Deze taart zal de komende jaren vaker gemaakt worden. Hij is heerlijk fris met een licht tintje citroen. Hij is waarschijnlijk in de vergetelheid geraakt, omdat ik bang was voor salmonella. Ik leg de eieren voor gebruik altijd in water met een scheut azijn en als je het mengsel goed verwarmd dan is de kans op salmonellavergiftiging klein. Wij zijn er niet ziek van geworden.


                                                                ©Marionskitchenstories

Bron: eigen recept

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen