donderdag 12 mei 2016

Harde bolletjes en een andere werkwijze

Deze broodjes zijn lekker knapperig en hard als ze uit de oven komen. Ik heb ze al een paar keer gebakken. Iedere keer meer, omdat we ze zo lekker vinden. De hoeveelheid deeg van dit recept is voldoende voor 30 bolletjes van elk 60 gram  ( 2 bakplaten ).



De werkwijze voor deze bolletjes wijkt af van mijn gebruikelijke manier van werken. Ik wilde dit een keer proberen om te zien wat het resultaat is. Aan het einde van dit bericht zal ik aangeven wat mijn gewone werkwijze is.

Wat heb je nodig?

Deegtemperatuur 24⁰C; rijstemperatuur kamertemperatuur

Ingrediënten voor het deeg:

  • 960 gr tarwebloem;
  • 140 gr roggebloem;
  • 650 gr water;
  • 19,6 gr bakkerszout;
  • 20 gr instantgist of 50 gr verse gist;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 11 gr lecithine ( optioneel );
  • Sesamzaadjes en chiazaadjes ter decoratie ( optioneel ).


En hoe maak je ze?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng gedurende 3 minuten op lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 7 - 9 minuten een soepel deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een ingevette bak te rijzen gedurende 10 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom, deel het in 2 stukken en leg 1 stuk terug in de kom;
  • Van het andere stuk weeg je 15 stukjes af van 60 gram;
  • Bol ieder stukje op en leg op een bakplaat;
  • Dek de bolletjes af met een schone theedoek en laat ze ±10 minuten rusten;
  • Begin dan met de 2de helft en herhaal het bovenstaande;
  • Als je met de 2de helft klaar bent, bol je de 1ste plaat bolletjes opnieuw op;
  • Smeer er met een kwastje wat lauw water over;
  • Draai de bolletjes met de bolle kant door de zaadjes, die je in twee aparte kommetjes hebt gedaan;
  • Leg de bolletjes op de bakplaat en dek die af met een schone theedoek;
  • Herhaal dit voor de 2de plaat;
  • Laat de broodjes 50 – 60 minuten rijzen.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 210⁰C ( hetelucht );
  • Schuif de bakplaten in de oven;
  • Bak de broodjes 10 minuten op 210⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak ze in ongeveer 10 minuten gaar.



Mijn gebruikelijke werkwijze:

Deeg maken volgens de instructie boven en 50 – 60 minuten laten rijzen;
Deeg voorzichtig platdrukken en vormen als boven;
Recept verder volgen en de broodjes opnieuw 25 – 30 minuten laten rijzen.
( De volgende keer zal ik ze eens op deze manier bakken om te zien of er verschil is. )


Als het warm is in huis moet je de rijstijden aanpassen. Ik bak 2 platen tegelijk en gebruik dan de heteluchtfunctie van de oven. Wil je 1 plaat bakken, verhoog dan de temperaturen met 20 graden.
Ik gebruik geen broodverbeteraars en daarom verdwijnt het knapperige een beetje als je ze bewaart.
Doe je ze in de diepvries, zet ze dan, na ontdooien, circa 10 minuten in een warme oven 180⁰C en de knapperigheid komt terug.

                                                           ©Marionskitchenstories

Bron: krokante sesamzaadbolletjes uit het boek Broodbakkersproducten


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen