donderdag 7 april 2016

Snel desembrood, experimenteren met meel en desem

Afgelopen vrijdag een nieuwe voorraad meel gehaald bij de molen. Sinds kort verkoopt men er ook baguettemeel. Dus was het tijd voor experimenteren met desem en meel. Eerst vormde ik een deel van mijn tarwedesem om naar baguettedesem. Dat gaat heel gemakkelijk ( zie hier: Zo bak ik brood: zuurdesem maken, gebruiken en bewaren ).

Vandaag bakte ik dit 'snel desembrood' met volkorenmeel, baguettemeel en tarwebloem. Ideaal om te bakken, als je vergeten bent het desem de vorige dag klaar te maken, of als je op een dag gewoon zin hebt in desembrood.


Wat heb je nodig?

Deegtemperatuur: 27⁰C; rijstemperatuur 29⁰C

Ingrediënten voor het desem:

Een restje ( bijvoorbeeld 20 gr ) tarwebloemdesem;
70 gr tarwebloem;
70 gram water.

Een restje baguettemeeldesem;
45 gr baguettemeel;
45 gr water.

Meng de desemsoorten met de bijbehorende hoeveelheden meel / bloem en water, roer ze goed door en laat ze 2 – 3 uur rijpen op kamertemperatuur.

Ingrediënten voor het deeg:

  • 270 gr baguettemeel;
  • 295 gr tarwebloem;
  • 375 gr volkorenmeel;
  • 105 gr baguettedesem;
  • 145 gr tarwedesem;
  • 4,2 gr instantgist of 10,5 gr verse gist;
  • 18,4 gr bakkerszout;
  • 10 gr lecithine ( optioneel )
  • Een snufje vitamine C ( optioneel );
  • 470 gr water.


En hoe maak je het



  • Doe alle ingrediënten ( behalve het zout ) in kom van de mixer en meng het deeg 2 minuten op een lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed dan nog 8 - 10 minuten op een hogere stand;
  • Neem het deeg uit de kom bol het op en leg het in een ingevette bak ( afgedekt ) te rijzen gedurende 60 – 70 minuten ( verdubbelen );
  • Neem het deeg uit de bak verdeel het in 2 stukken en bol die op;
  • Leg de bollen met de naad naar boven in met bloem bestoven rijsmandjes;
  • Laat het deeg nog 30 – 35 minuten rijzen.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220°C ( boven- en onderwarmte );
  • Snijd de broden vlak voor het inschieten in met een vochtig lame;
  • Bak het brood op 220°C gedurende 10 minuten;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak de broden 25 - 30 minuten gaar.

Het is heerlijk brood geworden met een zachte smaak. De nasmaak is een beetje zoetig, terwijl er geen suiker in zit.

                                                         ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen