vrijdag 18 maart 2016

Paasvlechten

Als je wat langer bakt en je begrijpt wat de theorie achter de recepten is, dan kun je zelf broden samenstellen. Ook is het gemakkelijker om bestaande recepten om te vormen naar eigen smaak. In mijn zoektocht naar een nieuw Paasrecept kwam ik op mijn eigen blog Twee heerlijke Paasbroden tegen en de Panettone voor Kerstmis, ook gemakkelijk om te vormen tot een Paasbrood. En dit 'vergeten' vlechtbrood Volkoren Challah van Peter Reinhart.
Op basis van dat laatste brood en de Paaskrans van Levine maakte ik 2 reuze vlechten.

Let op: de foto ( slecht )geeft een vertekend beeld.

Wat heb je nodig?

Temperatuur deeg 24⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

  • 500 gr tarwebloem;
  • 500 gr lemairemeel;
  • 14 gr instantgist of 35 gr verse gist;
  • 320 gr volle melk;
  • 140 gr water;
  • 25 gr suiker;
  • 60 gr zachte ongezouten roomboter;
  • 200 gr losgeklopt ei;
  • 16 gr bakkerszout;
  • Snufje vitamine C ( optioneel );
  • 60 gr gekonfijte sinaasappelschilletjes;
  • 10 ml sinaasappelextract;
  • 60 gr cranberry's;
  • 60 gr gedroogde abrikozen ( gewassen en klein gesneden ).


En hoe maak je ze?


  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout, de cranberry's, de abrikozen, de sinaasappelschilletjes en de boter ) in de kom van de standmixer en meng goed totdat alle vocht is opgenomen ( lage stand circa 2-3 minuten );
  • Voeg dan het zout, de sinaasappelschilletjes en de boter toe en kneed het geheel 6 - 8 minuten op een wat hogere stand;
  • Voeg dan de cranberry's en de abrikozen toe en kneed nog 1 - 2 minuten voorzichtig door;
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een ingevette werkplek;
  • Weeg 2 gelijke stukken af en bol die op;
  • Leg de bollen in 2 ingevette bakken of kommen, dek die af en zet het deeg te rijzen ( 55 - 60 minuten );
  • Neem het deeg uit de bakken, druk voorzichtig de lucht eruit en deel elke bol in 3 stukken;
  • Bol elk stuk op en laat dit 10 minuten rusten onder een schone theedoek;
  • Vorm van elke bol een streng van 50 cm en vorm van 3 strengen een vlecht;
  • Leg deze broden op een met bakpapier bekleedde bakplaat;
  • Laat de broden nog ± 25 – 35 minuten rijzen.

Iets te snel willen proeven :-)

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 200⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak 10 minuten op 200⁰C, verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak het brood in circa 30 – 35 minuten gaar. Bestrijk het brood met wat zachte roomboter voor een mooie glans.

Helaas is de kwaliteit van de foto's slecht. Ik begon te laat aan het bereiden van deze broden en ze kostten iets meer tijd dan verwacht. De broden hebben een hele zachte structuur en een verrassend fruitige, lichte smaak. Je hebt buiten wat roomboter geen beleg nodig. Ben je een echte snoeper, neem dan een lekker sinaasappel- of abrikozenjam en smeer die bovenop de boter.


                                    ©Marionskitchenstories & Thuis Brood Bakken 

Bron: Paasvlecht uit het boek 'Brood uit eigen oven' van Levine en de Challah van Peter Reinhart

2 opmerkingen:

  1. Nice breads! It's fun to tweak a recipe to make it your own, I like doing that, too.
    Happy Easter, Marion :)

    BeantwoordenVerwijderen