woensdag 2 maart 2016

Drie jaar brood bakken en Limburgs Landbrood

Bijna drie jaar al weer bak ik mijn eigen brood. Wat gaat de tijd toch snel en wat heb ik veel geleerd en afgeleerd! En ik leer nog elke dag bij. Dat maakt, dat je eigen brood bakken niet alleen leuk is, maar dat het ook nooit gaat vervelen. Het geeft voldoening en je krijgt er zoveel lekkers voor terug dat je allemaal zelf mag opeten. O ja, zal ik je 'geheimpje vertellen'? Van al dat brood ben ik geen grammetje dikker geworden.




Wat heb je nodig voor 2 broden?

Deegtemperatuur: 25 - 26⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

Ingrediënten voor de poolish:

  • 245 gr tarwebloem;
  • 40 gr volkorenmeel;
  • 40 gr roggemeel;
  • 325 gr water;
  • 2,6 gr instantgist of 6,5 gr verse gist.


Ingrediënten voor de broden:

  • De poolish;
  • 400 gr tarwebloem;
  • 175 gr lemairemeel;
  • 100 gr volkorenmeel;
  • 17,6 gr zout;
  • 2,6 gr instantgist of 6,5 gr verse gist;
  • 350 gr water;
  • Een snufje vitamine C ( optioneel );
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • 10 gr moutmeel ( blank of  donker );
  • 20 gr lijnzaad;
  • 35 gr geroosterde sesamzaadjes;
  • 15 gr chiazaad.
Leg het bakpapier op het brood, leg daarop de plank en draai om


En hoe maak je ze?


De dag voor het bakken:

  • Weeg de sesamzaadjes af en rooster ze in een droge koekenpan.
  • Voeg alle ingrediënten voor de poolish bij elkaar in een kom, roer ze goed door, dek ze af en laat staan op kamertemperatuur ( maximaal 12 uur ).


De dag van het bakken

  • Doe de poolish en alle andere ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng gedurende 2 minuten;
  • Voeg dan  het zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg in 8 – 10 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een ingevette werkplek;
  • Weeg 2 gelijke stukken af, bol die op en leg ze in ingevette bakken ( afgedekt ) te rijzen gedurende 60 minuten ( verdubbelen );
  • Neem het deeg uit de bakken, vorm er broden van en leg deze in met bloem bestrooide rijsmandjes en laat ze nog 35 – 60 minuten rijzen.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 230°C ( boven- en onderwarmte );
  • Snijd de broden vlak voor het inschieten in met een ingevet lame;
  • Bak het brood op 230°C gedurende 10 minuten;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 210⁰C en bak de broden in 25 – 30 minuten gaar.

Het brood is erg lekker. Het heeft een knapperige korst en de kruim is heerlijk zacht.


                                                        ©Marionskitchenstories

Bron: Het Franse Landbrood uit het boek 'Brood uit eigen oven' van Levine van Doorn

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen