donderdag 10 maart 2016

Chocolade ( Paas- ) taart uit San Giuliano Terme

Over enkele weken is het weer Pasen en dat associeer ik toch vooral met chocola. Dus toen deze taart voorbij kwam, leek me dat een goede gelegenheid hem uit te proberen. Het resultaat valt zeker niet tegen. Tenzij je niet van chocolade houdt natuurlijk.


Op het eerste gezicht lijkt hij op een appeltaart, maar qua smaak is hij verre van dat.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor het deeg:

  • 305 gr gezeefde patentbloem;
  • 9,2 gr gezeefde bakpoeder ( afhankelijk van het merk aanpassen );
  • 115 gr witte basterdsuiker;
  • 10 gr vanillesuiker;
  • Snufje zout;
  • 125 gr boter ( niet te warm );
  • 65 gr ei;
  • 1,25 ml rozenwater extract.

Ingrediënten voor de vulling:

  • 120 gr dessertrijst;
  • 1 liter water;
  • Snufje zout;
  • 65 gr ei;
  • 60 gr rozijnen;
  • 30 ml rum;
  • 60 gr sinaasappelschilletje;
  • Snufje kaneel;
  • 80 gr witte basterdsuiker;
  • 10 gr vanillesuiker;
  • 180 gr gehakte pure chocolade ( > 70% );
  • 60 gr geschaafde amandelen ;
  • 1,25 ml sinaasappel extract.

Er bleven nog enkele koekjes over

En hoe maak je hem?


Werkwijze voor het deeg:

  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er met de hand een deeg van;
  • Vorm een bal van het deeg en wikkel die in plasticfolie;
  • Leg het deeg in de koelkast en laat het minstens 2 uur rusten.


Werkwijze voor de vulling:

  • Spoel de rozijnen af en laat ze weken in de rum;
  • Kook de rijst in het water ( met het snufje zout ) volgens de aanwijzingen op de verpakking ( 10 – 12 minuten );
  • Schenk de rijst daarna door een zeef en laat heel goed uitlekken;
  • Doe de rijst over in een kom en roer er de chocola, de suiker, het losgeklopte ei en de extracten doorheen;
  • Voeg dan 45 gr amandelsnippers, de sinaasappelschilletjes en de rozijnen ( met de rum ) toe;
  • Roer alles goed door en voeg kaneel toe naar smaak;
  • Dek af en laat staan tot gebruik.


Opmaken van de taart ( springvorm van Ø 22 cm )

  • Neem het deeg uit de koelkast en rol ¾ ervan uit op een lichtjes bebloemde werkplek;
  • Bekleed de de ingevette springvorm en de randen met het deeg;
  • Doe de vulling in de vorm en verdeel de rest van het deeg in repen over de vulling;
  • Bestrooi de taart met de rest van de geschaafde amandelen.


Bakken

  • Verwarm de oven voor op 180⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de taart 30 minuten op 180⁰C tot het deeg mooi bruin is;
  • Niet bruin genoeg, verlaag dan de temperatuur naar 160⁰C en bak nog 5 – 20 minuten;
  • Laat de taart volledig afkoelen in de vorm. Zet hem enkele uren in de koelkast voordat je hem aansnijdt.



Het is een lekkere en machtige taart. De vulling van chocolade met rijst is verrassend en fluwelig zacht. De rozijnen kun je er nauwelijks in terugvinden. Die laat ik de volgende keer weg. Wil je ze toch toevoegen, neem er dan meer in combinatie met dezelfde hoeveelheid rum. Anders drijft de vulling je taart uit.

                                                              ©Marionskitchenstories

Born: Juls Kitchen



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen