donderdag 24 maart 2016

Bruinbrood met gebroken rogge ( licht roggebrood )

Dit smakelijke brood bakte ik gisteren. Door de combinatie van de gebroken rogge met het volkorenmeel, het roggemeel en de tarwebloem krijg je een heel licht roggebrood.



Wat heb je nodig voor 2 broden?

Deegtemperatuur 26⁰C, rijstemperatuur 28⁰C

  • 250 gr volkorenmeel;
  • 100 gr roggemeel;
  • 500 gr tarwebloem;
  • 150 gr gebroken rogge;
  • 12,5 gr instantgist of 31,25 gr verse gist;
  • 18 gr bakkerszout;
  • 20 gr glutenpoeder ( optioneel )
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • Snufje vitamine C ( optioneel );
  • 250 gr water + 450 gr water.

En hoe maak je het?

De gebroken rogge voorbereiden:

  • Weeg de gebroken rogge af en spoel schoon in een zeef;
  • Doe de rogge daarna in een kom, voeg 250 gr water toe en laat 4 uur wellen;
  • Laat de rogge daarna heel goed uitlekken;
  • Weeg de rogge opnieuw af. Hij zal circa 150 gr water hebben opgenomen. Indien hij natter is trek je dat af van de resterende 450 gram.

Het deeg maken:

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng gedurende 2 minuten;
  • Voeg dan het zout toe en meng op een lage stand gedurende 6 - 8 minuten;
  • Kneed daarna 2 minuten op een hogere stand tot een soepel deeg;
  • Neem het deeg uit de kom, verdeel het in 2 gelijke stukken en bol die op;
  • Leg het deeg te rijzen in ingevette bakken / kommen en dek af ( circa 60 minuten );
  • Neem het deeg uit de kommen, vorm er broden van en doe die in de ingevette bakblikken;
  • Laat het deeg vervolgens nog 25 – 45 minuten te rijzen.


Bakken

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C;
  • Bak het brood 10 minuten op 220⁰C, verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak nog circa 20 – 30 minuten.
  • Laat nog 5 minuten staan in de dichte oven.
                                                                ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen