donderdag 4 februari 2016

Zachte witte bolletjes : pure verwennerij

Deze bolletjes zijn super zacht en smaken heerlijk bij het weekend ontbijt. Gecombineerd met wat boter en jam of een plakje kaas en een geurig kop koffie.




Wat heb je nodig voor 15 bolletjes?


Deegtemperatuur 24⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

  • 590 gr tarwebloem;
  • 50 gr roggemeel;
  • 11,2 gr instantgist of 28 gr verse gist;
  • 11,2 gr bakkerszout;
  • 240 gr volle melk;
  • 200 gr crème fraîche op kamertemperatuur;
  • 1 heel ei ( 50 gr ) + 1 eidooier;
  • snufje vitamine C ( optioneel ).


En hoe maak je ze?


  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. zout ) voor het deeg in de kom van de mixer en meng op lage stand totdat alle vocht is opgenomen ( 3 min );
  • Voeg dan het zout toe en kneed in 8 – 9 minuten tot een soepel, plakkerig deeg;
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een ingevette werkplek;
  • Maak je handen vochtig en bol het deeg op;
  • Leg de bol in een ingevette kom, dek die af en zet het deeg te rijzen gedurende 55 - 60 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom, leg het op een met bloem lichtjes bestrooide werkplek en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Verdeel het deeg in 15 stukken van 75 gr;
  • Bol ieder stukje deeg op tot een bol;
  • Laat de bolletjes 10 minuten rusten onder een schone theedoek;
  • Bol opnieuw op en leg de bolletjes op een bakplaat;
  • Laat het deeg opnieuw rijzen gedurende 25 – 35  minuten;
  • Snijd de broodjes, indien gewenst, vlak voor het in de oven schuiven van de plaat  in met een scherp mes dat je met een beetje vochtig  hebt gemaakt.





Bakken:
  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de broodjes 10 minuten op 220⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak ze in 10 minuten gaar.

Ben je een echte zoetekauw, dan kun je nog 25 gr suiker toevoegen aan het deeg.


                                                        ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen