woensdag 24 februari 2016

Luxe bruinbrood met lijnzaad

De foto van dit brood is 's avonds genomen, waardoor de kleur niet goed tot zijn recht komt. Toch wil ik dit recept delen, omdat het erg lekker brood is. Ik noem het 'luxe' vanwege de roomboter en de melk.

Het brood is in de werkelijkheid mooi bruin. De foto is te geel :-(

Wat heb je nodig voor 2 broden?

Deegtemperatuur 26⁰C, rijstemperatuur 28⁰C

Ingrediënten:

  • 365 gr volkorenmeel;
  • 635 gr tarwebloem;
  • 12 gr instantgist of 30 gr verse gist;
  • 60 gr lijnzaad;
  • 18 gr bakkerszout;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 215 gr water;
  • 435 gr volle melk;
  • 60 gr ongezouten zachte roomboter.


En hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en de roomboter ) in de kom van de mixer en meng gedurende 2 - 3 minuten;
  • Voeg dan het zout en de boter toe en kneed het geheel tot een soepel deeg in 8 – 10 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom, verdeel het in 2 gelijke stukken en bol die op;
  • Leg het deeg te rijzen in ingevette bakken / kommen en dek af ( circa 1 uur );
  • Neem het deeg uit de kommen, vorm er broden van en doe die in de ingevette bakblikken;
  • Laat het deeg vervolgens nog 50 – 60 minuten te rijzen.







Bakken

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C;
  • Bak het brood 10 minuten op 220⁰C, verlaag dan de temperatuur naar 190⁰C en bak nog circa 20 – 30 minuten.

Het rechter brood is een beetje gescheurd. Dat komt waarschijnlijk doordat de broden te dicht bij elkaar hebben gestaan. Gelukkig doet dat niets af aan de smaak.


                                                                ©Marionskitchenstories



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen