woensdag 10 februari 2016

Berliner bollen uit de oven

De zoektocht naar een goed recept voor Berliner bollen begon enkele weken geleden. We kwamen langs de plaatselijke bakker en kochten twee Berliner bollen. Het bleken zachte broodjes met weinig smaak en heel veel pudding te zijn. Wij vonden ze niet lekker.

Rond deze tijd van het jaar, Carnaval in het zuiden des lands / Fastnacht voor de Duitsers, worden er veel Berliner bollen gegeten en het duurde dan ook niet lang of ik kwam op een Duits blog deze bollen tegen.


Mijn eigen recept gebaseerd op het oorspronkelijke recept

Het oorspronkelijke deeg ( zie bron ) maakte ik maandagavond en bakte ik dinsdagochtend af. Hoewel ik twijfelde aan het deeg, zag het resultaat er niet slecht uit.


De oorspronkelijke bol bestrooid met strooisuiker ( die eraf viel )

Toen de bollen waren afgekoeld, sneed ik er verwachtingsvol een open. Dat viel tegen. Het waren ( hoewel erg lekkere ) broodjes en leken niet op de bollen,  die ik in gedachten had.

Poedersuiker bleek ook geen succes. Dus dan maar zonder.

Totaal gefrustreerd begon ik opnieuw.

Wat heb je nodig voor 7 bollen van circa 70 gram?

Temperatuur deeg 24⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

Ingrediënten voor het deeg:

  • 250 gr tarwebloem;
  • 4 gr instantgist of 10 gr verse gist;
  • 100 gr melk;
  • 40 gr water;
  • 10 gr vanille-extract;
  • 1 eigeel ( ± 25 gr );
  • 30 gr ongezouten zachte roomboter;
  • Snufje vitamine C.

Afwerking:

  • 20 gr ongezouten roomboter;
  • Fijne kristalsuiker.
Besmeerd met roomboter en abrikozenjam

En hoe maak je ze?

  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het zout, in de kom van de standmixer en meng gedurende 2 minuten op lage stand totdat alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed het geheel tot een plakkerig deeg ( dit duurt ± 8 minuten ). Het deeg komt niet los van de kom en is net kauwgum;
  • Neem het deeg met vochtige handen uit de kom en leg het op een ingevette werkplek;
  • Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom en dek die af;
  • Zet het deeg gedurende ± 60 minuten te rijzen;
  • Doe na 20 – 25 minuten een 'stretch and fold' ( zie hier de methode van Peter Reinhart );
  • Neem het deeg na 60 minuten uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Verdeel het deeg in 7 bolletjes van ± 70 gr en bol ze op;
  • Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat;
  • Zet de bolletjes opnieuw 30 – 40 minuten te rijzen;
  • Bestrijk de bolletjes voor het bakken met gesmolten roomboter.

De bakkersformule


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 210⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de broodjes in 12 minuten gaar;
  • Neem de plaat uit de oven en bestrijk de warme bolletjes een voor een met gesmolten roomboter;
  • Wentel de bolletjes door de ( fijne ) kristalsuiker en laat ze afkoelen.


Je kunt de bollen na het afkoelen vullen met jam naar keuze of pudding. Ik heb ervoor gekozen dat niet te doen, maar de bol door te snijden, te besmeren met roomboter en abrikozenjam. Het zijn net gebakjes.

De Berliner bollen zijn super soft en luchtig. Het deeg lijkt een beetje op die van Nonnevotten. Het voordeel van het bakken in de oven is dat de Berliner bollen helemaal niet vet zijn.



Zo zag de bol van de bakker er uit ( Copyright foto: www.dereizendebakker.nl )
                                                             
                                                     ©Marionskitchenstories


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen