zondag 10 januari 2016

Melkbrood ( 100% melk )

Melkbrood kun je op verschillende manieren maken. Met melkpoeder gecombineerd met water, met volle melk en water en met 100% volle melk. Je kunt het bakken op de plaat, maar ook als busbrood. Deze variant is met 100% melk. Ik bak het geregeld.

Als bol

Wat heb je nodig voor 2 busbroden?

Deegtemperatuur: 24⁰C - 25⁰C

Ingrediënten:


  • 1000 gr tarwebloem;
  • 16 gr zout;
  • 12 gr instantgist of 30 gr verse gist;
  • 650 - 675 gr volle melk;
  • 200 mg vitamine C ( optioneel );
  • 10 gr lecithine ( optioneel ).


Busbrood

En hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. zout ) voor het deeg in de kom van de mixer en meng op lage stand totdat alle vocht is opgenomen ( 2 min );
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 minuten tot een soepel deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een werkplek;
  • Verdeel het in 2 gelijke stukken en bol die op;
  • Leg de bol in een ingevette kommen, dek die af en zet het deeg te rijzen gedurende 60 – 65 minuten;
  • Neem het deeg uit de kommen, druk het voorzichtig plat en vorm er broden van;
  • Leg de broden in een met bloem bestrooide rijsmandjes / ingevette bakblikken;
  • Laat het deeg opnieuw rijzen gedurende 30 – 35  minuten;
  • Snijd het brood vlak voor het inschieten / bakken in met een scherp mes dat je hebt ondergedompeld in lauw water.

Bakkersformule

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak het brood 10 minuten op 220⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak het brood in 20 - 30 minuten gaar.



Dit brood is heerlijk zacht. Veel beleg heb je eigenlijk niet nodig. Met behulp van de bakersformule kun je zelf de grootte van je brood bepalen. Voor 1 bol heb je de helft van het recept nodig.


                                                          ©Marionskitchenstories


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen