vrijdag 11 december 2015

Koffiebroodjes

Koffiebroodjes, je hebt ze in soorten en maten. Ze zijn heerlijk, maar meestal ook erg zoet en slecht voor de lijn. Dit recept is eenvoudig. Het deeg is zeer soepel en het resultaat: een zacht broodje met een heerlijk zachte smaak dat alleen een beetje roomboter nodig heeft.


Wat heb je nodig?

Temperatuur deeg 24⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

Ingrediënten voor het deeg:

  • 200 gr lemairemeel;
  • 500 gr tarwebloem;
  • 90 gr ei;
  • 55 gr ongezouten roomboter;
  • 11,2 gr bakkerszout;
  • 10 gr instantgist of 25 gr verse gist;
  • 385 gr volle melk;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 2,5 ml rozenwaterextract;
  • 2,5 ml vanille-extract ( of merg van 1 vanillestokje of vanillearoma );
  • 1 zakje vanillesuiker ( 8 gr );
  • Amandelschaafsel om te bestrooien.


Ingrediënten voor de vulling:

  • 150 gr krenten en rozijnen;
  • 40 gr gekonfijte sinaasappelschilletjes;
  • 20 gr gekonfijte citroenschilletjes;
  • 30 gr zachte ongezouten roomboter.


En hoe maak je ze?


Werkwijze voor de rozijnen:

  • Spoel de rozijnen en krenten af en laat ze gedurende 15 minuten wellen in schoon water;
  • Giet ze af en spoel ze 2x na met koud water;
  • Dep ze droog en laat ze verder drogen.


Werkwijze voor de broodjes:

  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het zout, in de kom van de standmixer en meng gedurende 2 minuten op lage stand totdat alle vocht is opgenomen;
  • Voeg het zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg ( dit duurt 8 – 10 minuten );
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een werkplek;
  • Bol het deeg op en leg het in een ingevette kom en dek die af;
  • Zet het deeg gedurende ± 60 minuten te rijzen;
  • Neem het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Druk het deeg met je handen uit tot een lap van 50 x 40 cm;
  • Bestrijk het deeg met de zachte roomboter en strooi er de vulling over;
  • Laat het deeg zo afgedekt 10 minuten rusten;
  • Rol daarna het deeg stevig op;
  • Snijd de rol in plakken van ± 2 cm breed;
  • Leg de plakken op de bakplaten, bestrooi ze met het amandelschaafsel en laat ze nog ± 30 minuten rijzen.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 200⁰C ( hetelucht );
  • Plaats de bakplaten op de 2de en 4de richel en bak de broodjes 10 minuten op 200⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak ze nog ± 10 minuten;
  • Laat ze afkoelen op een rek.

Glazuur:

Los 200 gr poedersuiker op in 50 – 60 gr water en bestrijk daarmee de broodjes als ze nog warm zijn.

Ik heb er geen glazuur over gedaan. Jullie kennen mijn aversie tegen ( veel ) suiker inmiddels wel.
Als je mijn recepten vaker leest, dan is je misschien opgevallen dat ik de laatste maanden de temperatuur van het deeg erbij vermeld. Hoe beter die temperatuur klopt, des te mooier is het resultaat. Als je wilt weten hoe je de temperatuur berekent kijk dan hier: Deel 5 : zo bak ik brood

                                                     ©Marionskitchenstories

Bron: Als uitgangspunt voor deze broodjes nam ik het recept dat ik kreeg van een Miele kok.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen