donderdag 24 december 2015

Klassieke appeltaart

Vandaag sta ik, net als vele anderen waarschijnlijk, de hele dag te bakken en te koken. Ik geniet ervan! Jullie ook? Deze taart is bij ons een klassieker en misstaat zeker niet met Kerstmis.



Wat heb je nodig?

·       215 gr roomboter ( koud en in blokjes gesneden );
·       200 gr basterdsuiker ( wit );
·       1 zakje vanillesuiker;
·       400 gr zelfrijzend bakmeel ( gezeefd );
·       Circa 1000 - 1500 gram appels in blokjes ( zoetzuur );
·       Mespuntje zout;
·       1 theelepel citroensap;
·       1,25 ml rozenwater extract;
·       1,25 ml vanille extract;
·       1 eetlepel custard;
·       90 gr ( zelfgemaakte ) amandelspijs;
·       Amandelsnippers om te bestrooien;

·       3 eetlepels abrikozenjam.





Werkwijze:

·       Meng boter, suiker, zout en citroensap goed door elkaar;
·       Voeg een eetlepel water toe;
·       Als het water is opgenomen meng je er het meel door;
·       Kneed met je handen het geheel tot een deeg;
·       Voeg indien nodig een extra eetlepel water toe:
·       Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het een nacht in de koelkast ( minimaal 1 uur );
·       De volgende dag sla je het deeg tussen de stukken plasticfolie plat ( eerst op kamertemperatuur laten komen ) en rol je het uit;
·       Smeer een springvorm van Ø 22 cm in met boter;
·       Gebruik ⅔ van het deeg voor het bekleden van de springvorm en de randen;
·       Meng de appels met de custard en 2 eetlepels abrikozenjam;
·       Besmeer de bodem van de taart met de amandelspijs;
·       Beleg vervolgens deze laag met de appels;
·       Rol de rest van het deeg uit en snijd er reepjes van;
·       Leg deze in rastervorm over de appels;
·       Bestrooi de taart met de amandelsnippers.


Bakken en afwerken:

·       Verwarm de oven voor op 180°C ( boven- en onderwarmte );
·       Bak de taart in ± 50 minuten gaar;
·       Neem hem uit de oven;
·       Besmeer de taart met de laatste eetlepel abrikozenjam waaraan je 1 eetlepel lauw water hebt toegevoegd;
·       Laat hem minstens 30 minuten afkoelen in de vorm andders breekt hij;
·       Verwijder dan de ring en laat verder afkoelen;
·       Doe de taart dan pas over op een rooster.

Wij houden van veel deeg in een appeltaart. Wil je minder deeg, neem dan deze hoeveelheden:

  • 190 gr roomboter;
  • 190 gr basterdsuiker;
  • 375 gr zelfrijzend bakmeel. Voor de rest dezelfde ingrediënten als boven.
Je kunt ook een grotere springvorm nemen. De taart wordt dan platter, maar de smaak blijft hetzelfde.

                                                     ©Marionskitchenstories

3 opmerkingen:

  1. Die appeltaart ziet er zooo lekker uit! Hier heb ik meteen zin in, vooral die amandeltjes maken het nog lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er gaat niks boven aan zelfgebakken appeltaart! Altijd knus, huiselijk en bere-lekker!

    BeantwoordenVerwijderen