vrijdag 18 december 2015

Kerstboom ( breekbroodjes )

In deze tijd van het jaar proberen de supermarkten ons te verleiden tot de aankoop van kant en klaar producten. Ook zie je in hun folders aanlokkelijke foto's van allerlei gerechten om zelf te maken. Echter... daarvoor moet je wel allerlei mixen, pakjes en/of zakjes kopen. Nog niet eens zo lang geleden spitte ik die folders door en knipte recepten uit. Tegenwoordig kijk ik plaatjes en belanden ze daarna bij het oud papier. Zo'n plaatje vormde de inspiratie voor dit recept, dat ik zelf samenstelde.


Ik heb gekozen voor de meest simpele en neutrale variant, want ze zijn bedoeld als 'broodje bij' een soepje, een voorgerechtje of bij een aperitief met wat kruidenboter. Ik geef aan het eind wat luxere variaties.

Wat heb je nodig?

Deegtemperatuur: 26⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

Ingredienten:

  • 550 gr lemairemeel of volkorenmeel;
  • 6 gr instantgist of 15 gr verse gist;
  • 350 gr water;
  • 20 gr olijfolie;
  • 9,9 gr bakkerszout;
  • 11 gr glutenpoeder;
  • Sesamzaad en chiazaad ( maanzaad ) om te bestrooien;
  • 5,5 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).


En hoe maak je ze?

Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en kneed gedurende 2 minuten op lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed in 8 -10 minuten een soepel deeg;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een ingevette kom te rijzen gedurende 60 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat;
  • Verdeel het deeg in 32 bolletjes van elk 25 gr;
  • Rol er bolletjes van en laat deze 5 -10 minuten rusten onder een schone theedoek. Als je klaar bent met het laatste bolletje, begin je weer met het 1ste;
  • Bol de bolletjes opnieuw op en bestrijk ze met wat lauw water;
  • Doe sesamzaad / chiazaad in een kommetje en draai de bolletjes erdoor heen.

Voor het bakken

Het vormen van de Kerstboom:

Leg 7 bolletjes een stukje van de rand van je bakplaat ( in de lengterichting want anders past de boom er niet op );
Leg onder het 4de bolletje 1 bolletje ( stammetje );
Leg op de eerste rij bolletjes een rij van 6 bolletjes;
Daarop een van 5 bolletjes;
Daarop een van 4 bolletjes;
Daarop een van 3 bolletjes;
Daarop een van 2 bolletjes;
Daarop 1 bolletje;
Daarop 2 bolletjes ( ster ).

Leg de bolletjes niet tegen elkaar ( zie foto boven ), want ze rijzen nog.
Zet een plastic bak over je bakplaat heen, plaatst er een mok kokend water bij en laat de broodjes nog 25 - 30 minuten rijzen.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de bolletjes in circa 10 minuten op 220⁰C;
  • Verlaag de temperatuur naar 200⁰C en bak ze nog 5 - 10 minuten.

Variaties:
A
Vervang het lemairemeel / het volkorenmeel door tarwebloem en laat de glutenpoeder weg. De rest van het recept blijft gelijk.
B
Vervang de olijfolie door 50 gr ongezouten roomboter, neem 550 gr tarwebloem, laat de glutenpoeder weg en neem 7 gr instantgist / 17,5 verse gist.
C
Neem 550 gr bloem of meel, 50 gr ( zelfgemaakt kruidenboter ) en volg verder variant B.
D
Neem een van de varianten en bestrooi de broodjes na 12 minuten met geraspte kaas en bak ze af.

Bedenk je eigen variatie.

Wil je kleinere / grotere hoeveelheden maken, ga dan uit van de bakkersformule:


Het lekkers zijn de broodjes natuurlijk vers, maar je kunt de boom ook als geheel invriezen. Piep hem dan even op in een op 180⁰C voorverwarmde oven.



                                                          ©Marionskitchenstories

Bron: 
Het idee stamt uit de kerstfolder van supermarkt Jan Linders;
Het recept bedacht ik zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen