zondag 20 december 2015

Fijne Feestdagen, een goed 2016 en Kersenclafoutis

Nog even en dan is het jaar al weer voorbij. Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen toe en een heel gezond en goed 2016 met heel veel bak plezier!

Deze clafoutis bakte ik voor mijn verjaardag. Ik nam er kersen voor die ik afgelopen zomer zelf gedroogd heb, maar je kunt ook gewoon kersen uit een pot nemen.


Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 550 – 600 gr kersen ( ontpit );
  • 300 gr kersenlikeur;
  • 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker ( 8 gr );
  • 125 gr bloem gezeefd;
  • 65 gr suiker;
  • 3 gr zout;
  • 400 gr melk;
  • 4 eieren.


Werkwijze kersen:

  • Indien je kersen uit een pot neemt, laat je die eerst goed uitlekken. Neem je gedroogde kersen dan sla je deze stap over;
  • Doe de kersen in een kom, voeg de kersenlikeur toe en het merg van het vanillestokje;
  • Laat de kersen 1 nacht marineren;
  • De volgende ochtend laat je de kersen goed uitlekken en vang je de kersenlikeur op;
  • Kook de likeur in tot een siroopje. Het is klaar als het licht begint te schuimen. Let erop dat dit niet te ver inkookt, want dan wordt het hard.


Werkwijze voor de clafoutis:

  • Klop de eieren met de suiker schuimig en voeg de melk toe;
  • Voeg het zout toe en de gezeefde bloem en klop het geheel tot een glad beslag;
  • Vet een quiche-vorm van Ø 26 cm in met boter;
  • Leg de kersen op de bodem van de vorm en giet het beslag erover. 




Bakken:


  • Verwarm de oven voor op 200⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de taart 20 minuten op 200⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak de taart nog 10 minuten.

Laat de taart goed afkoelen in de vorm en snijd indien nodig de rand los. Snijd stukken van de taart en neem ze dan pas uit de vorm. Serveer de taart met het siroopje en slagroom, bij de koffie of als dessert. Je kunt deze clafoutis ook met ander fruit maken. 

                                                    ©Marionskitchenstories

Bron: deze clafoutis is gebaseerd op het recept dat ik kreeg van een kok.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen