donderdag 3 december 2015

Croissants

Croissant, ze stonden al zo lang op mijn 'to-do' lijstje. Het kwam er maar niet van. Te warm in de zomer, te druk met iets anders, teveel werk. Excuses genoeg om het steeds maar voor me uit te schuiven. En dat terwijl we er dol op zijn. Knapperig, brosse nog warme croissants met wat jam en een kop sterke koffie...zo lekker!

Volledig afgebakken croissants

Wat het je nodig?

Deegtemperatuur: 22⁰C; 1ste rijs in koelkast 5⁰C, 2de rijs: 24⁰C

Ingrediënten voor 30 stuks:

  • 1000 gr tarwebloem;
  • 18 gr ( bakkers- )zout;
  • 15 gr suiker;
  • 20 gr honing;
  • 60 gr volle yoghurt;
  • 60 gr eigeel ( 3 dooiers );
  • 1 ei om te bestrijken;
  • 30 gr olijfolie;
  • 500 gr volle melk;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 250 gr roomboter.

En hoe maak je ze?


Werkwijze dag 1:

  • Neem de koude boter uit de koelkast en verdeel die in 6 blokjes van ± 40 gram;
  • Leg die op een groot bord en laat ze zacht worden;
  • Meng alle ingrediënten voor het deeg ( m.u.v. de boter en het zout ) in de kom van de mixer gedurende 2 – 3 minuten op lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg in 8 – 10 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 7 stukken van elk ± 245 gram;
  • Bekleed een bakplaat ( let op deze moet in je koelkast passen! ) met bakpapier;
  • Dek de stukken deeg af met een schone theedoek zodat ze niet uitdrogen;
  • Neem 1 stuk en rol dit uit tot een rechthoekige lap;
  • Leg het stuk op de bakplaat en bestrijk het met 1 blokje zachte roomboter ( Ik deed dit met een kwast en hield een mes bij de hand om de boter eraf te schrapen. Je kunt het ook proberen met een pannenlikker );
  • Herhaal dit alles 7 keer. Leg steeds de volgende plak op de voorlaatste. Let op: op de laatste plak doe je geen boter meer;
  • Dek de lagen deeg af met plasticfolie ingesmeerde met olie. Zet de plaat in de koelkast.



Werkwijze dag 2:

  • Neem het deeg uit de koelkast, snijd er een deel af en rol dit op je werkplank uit tot een lange lap van 20 cm breed ( ik zette de rest van het deeg telkens terug in de koelkast );
  • Beleg 2 bakplaten met bakpapier;
  • Snijd uit de repen driehoeken van 12,5 cm breed. In het midden maak je een inkeping van 1,5 cm. Hoe je dat doet, zie je hier: Croissants Weekend Bakery.
  • Rol iedere driehoek tot een croissant en leg die op de bakplaat ( ± 12 per plaat );
  • Laat de croissants minstens 1,5 – 2 uur rijzen.
  • Zet de 2de bakplaat afgedekt in de koelkast. Neem ze ± 30 minuten voor het bakken uit de koelkast.


Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de croissant 10 minuten op 220⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 190⁰C en bak nog 10 minuten.

Eten en afbakken / opwarmen:

Als je de croissants niet direct opeet, kun je ze op 2 manieren bewaren:

  • Je bakt ze helemaal af, laat ze afkoelen en doet ze in de vriezer. Als je ze wilt eten, zet je ze bevroren in de oven  die     op 180⁰C ( boven- en onderwarmte ) is voorverwarmd. Bak ze 8 minuten;
  • Als je de croissants later wilt afbakken, bak je ze 10 minuten op 220⁰C ( boven- en onderwarmte ) en nog 2 minuten op 180⁰C. Neem ze uit de oven, laat ze afkoelen en vries ze in.  Als je ze wilt eten, laat ze dan ontdooien en bak ze af op 220⁰C ( boven- en onderwarmte ) gedurende 10 - 12 minuten.

Nog niet helemaal afgebakken croissants

Wat is mijn ervaring?

De croissants overtreffen alle verwachtingen. Ze zijn heerlijk en de hoeveelheid werk viel mee. Het vormen van de croissants verdient nog wat aandacht. Maak ze vooral niet te groot, want ze 'groeien' behoorlijk in de oven. Wat het afbakken betreft: de volgende keer bak ik ze allemaal af en vries ze in. Omdat ze zo succesvol zijn staan ze nu bovenaan mijn lijst Succesvolle broden en broodjes

                                                          ©Marionskitchenstories

Bron: Weekend Bakery ( zie boven ) en het recept komt van Koken en bakken met Marion Dalouh



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen