vrijdag 6 november 2015

Zweedse havermoutbroodjes, super zacht, gezond en heel erg lekker

Ik ben een fan van Taarten, cakes en koekjes bakke... en nu ik eindelijk bij Ikea de Zweedse maatschepjes ( kosten nog geen euro ) heb weten te bemachtigen, kan ik al dat lekkers gaan bakken dat daar voorbij komt. Deze broodjes stonden al een poosje op mijn 'to-do' lijstje en als ze maatgevend zijn voor al die andere recepten, dan staat me nog heel veel lekkers te wachten.


Wat heb je nodig?

Temperatuur deeg 24⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

Ingrediënten voor de havermoutpap:
  • 70 gr havermout;
  • 330 gr water;
  • 50 gr ongezouten roomboter.


Ingrediënten voor de broodjes:
  • De havermoutpap;
  • 10 gr instantgist of 25 gr verse gist;
  • 8 gr ( bakkers- )zout;
  • 25 gr ahornsiroop of honing;
  • 500 gr tarwebloem;
  • 150 gr volle melk op kamertemperatuur;
  • 5,7 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).



En hoe maak je ze?


  • Kook de havermout met het water tot een pap ( dit gaat heel snel );
  • Roer er de boter doorheen totdat hij helemaal is opgenomen;
  • Doe het deksel op de pan en laat de pap koud worden;
  • Doe de pap over in de kom van de mixer en roer er met een pollepel de melk door;
  • Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe;
  • Daarna voeg je de ander ingrediënten toe ( m.u.v. het zout ) en kneed gedurende 2 minuten tot alle vocht is opgenomen op een lage stand;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 – 10 minuten een soepel deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een ingevette bak te rijzen gedurende ± 45 – 60 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom en weeg 14 stukjes deeg van ± 80 gram af;
  • Bol ieder stukje op en leg ze op je werkplek;
  • Dek ze af met een schone theedoek en laat de bollen 10 minuten rusten;
  • Bol alle bollen daarna opnieuw op en leg ze op een bakplaat;
  • Strijk er lauw water over en bestrooi ze met wat havermout;
  • Laat de broodjes opnieuw 25 – 35 minuten rijzen onder een plastic bak waaronder je ook 2 mokken kokend water hebt gezet.





Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 230⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de  broodjes op 230⁰C in 12 – 14 minuten gaar ( de temperatuur binnenin moet 96⁰C zijn ).

Ik heb het recept een beetje aangepast, wat minder zoet en wat minder vocht. Als je merkt dat het deeg wat droog is, voeg dan een een beetje melk extra toe. De broodjes zijn super zacht en ze smaken heerlijk.

                                                     ©Marionskitchenstories



13 opmerkingen:

  1. Goed recept! Klinkt heerlijk :)
    X Wilmke
    Http://www.winwonderland.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteren gebakken, vanmorgen bij het ontbijt waren ze echt heel erg lekker. Lekker fluffy, zacht en smaakvol, deze worden zeker vaker gemaakt, dank voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Net uit de oven met Lemaire meel, cranberry's, rozijnen en speculaaskruiden. Ze ruiken heerlijk. Volgens jou recept deze broodjes al 3x gebakken. Zijn superlekker!!

      Verwijderen
    2. Wat leuk dat ze zo'n succes zijn. Wij vinden ze ook super lekker:-)

      Verwijderen
  3. Op de één of andere manier bleef mijn deeg erg nat. Ik heb aardig wat lepels meel toe moeten voegen. Resultaat....heerlijke broodjes. Dank je voor het recept.
    Groetjes Marian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het deeg is inderdaad heel erg vochtig. Als je je werkplek insmeert met wat olie en je handen vochtig maakt met lauw water, is het gemakkelijker te bewerken. Je kunt ook wat minder melk toevoegen, maar niet te weinig, want dan worden ze niet zo zacht.

      Verwijderen
  4. I baked a lot of porridge breads (Tartine type) but never used it in a roll. These looks very nice, and I'm always looking for good rolls.
    Have a nice Advent.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik snap alleen 1 ding niet.
    Je geeft aan oven voorverwarmen op 230°
    en bakken op 96°.
    Hoe moet ik dit zien?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bakken op 230 gr totdat de binnentemperatuur 96 graden is. Ik merk dat het voor verwarring zorgt. Zal de tekst aanpassen.

      Verwijderen
  6. Super recept, dank je wel voor het delen. Ik heb de helft ingevroren hopelijk zijn de uit de vriezer net zo lekker.

    BeantwoordenVerwijderen