donderdag 26 november 2015

Ouderwetse Mokkataart van Biscuit de Savoie

Dat ik meer van het brood en de vlaaien ben, weten jullie inmiddels wel. Maar de Chocoladetaart die ik onlangs bakte, was zo'n succes ( ik serveerde hem als dessert met een scheut sinaasappellikeur, een bol roomijs en wat slagroom ), dat ik besloot me te wagen aan de ouderwetse Mokkataart, die mijn moeder vroeger vaak maakte.


Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de taart Ø 24 cm:

  • 320 gr ei;
  • 180 gr suiker;
  • 160 gr biscuitbloem;
  • Merg van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker of 1,25 ml vanille extract / vanille aroma;
  • 1,25 ml rozenwater extract;
  • 32 gr maïzena. 

Ingrediënten voor de mokka:

  • 275 gr ongezouten zachte roomboter;
  • 95 gr poedersuiker;
  • 90 gr espresso of sterke koffie;
  • 5 – 10 gr Nescafé ( optioneel );
  • 60 gr geroosterde amandelschilfers voor de versiering.

Zo komt hij uit de oven

En hoe maak je hem?


Werkwijze biscuit:

  • Beboter de springvorm en strooi er bloem in;
  • Schud de overbodige bloem eruit;
  • Weeg de bloem en de maïzena af en zet die klaar;
  • Klop de eieren met de suiker en het vanillemerg tot een stijve massa die als een lint van je kloppers glijdt ( ± 8 minuten );
  • Om het kloppen te vergemakkelijken zet je de kom in een schaal of bak met heet water;
  • Zeef de bloem / maïzena boven de kom en spatel luchtig beetje bij beetje door het deeg. Zorg dat de bloem goed gemengd is met het beslag ( heeft de neiging om naar beneden te zakken );
  • Doe het deeg in de vorm en zet die in de voorverwarmde oven.

Bakken:

  • Verwarm de oven goed voor op 160⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de taart in 30 tot 40 minuten gaar;
  • De taart is gaar als hij loslaat van de rand, veerkrachtig aanvoelt en een satéprikker er schoon uitkomt;
  • Laat hem nog 5 minuten staan in de open oven;
  • Neem de taart uit de oven en laat 10 minuten staan in de vorm;
  • Open dan de vorm voor de helft en laat weer even staan;
  • Verwijder de ring en laat de taart verder afkoelen;
  • Verwijder als laatste de onderkant en laat de taart staan op een tochtvrije plek.



Werkwijze Mokkaboter: 
  • Klop de boter met de poedersuiker romig ( voorzichtig );
  • Voeg druppelsgewijs de koude espresso / koffie toe;
  • Indien de koffiesmaak onvoldoende is, voeg dan nog wat Nescafé toe naar smaak.

 Opmaken:

  • Snijd de afgekoelde taart in 3 gelijke plakken en bestrijk de plakken met de mokkaboter;
  • Bestrijk ook de rand met de mokkaboter;
  • Bestrooi de taart met geroosterde amandelschilfers en versier hem naar wens.

Het recept van de Biscuit de Savoie schijnt al in de 14de  eeuw ontwikkeld te zijn. Het voordeel van deze taart is dat hij lang houdbaar is ( gekoeld ) en dat je hem ook goed kunt invriezen. Wij vinden deze taart zeer geslaagd. Hij wordt iedere dag een beetje lekkerder. Ook het bezoek smulde ervan.


                                                              ©Marionskitchenstories

Bron: recept van mijn moeder

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen