donderdag 8 oktober 2015

Rozijnenbrood, altijd lekker!

Als je bij de bakker om rozijnenbrood vraagt, dan zijn de soorten meestal beperkt. Hoe anders is dat als je ze zelf bakt. Je kunt variëren met je rozijnenbrood ( zie een aantal recepten op dit blog ). In de varinat van vandaag zit naast tarwebloem en lemairemeel ook maismeel.


Wat heb je nodig voor 2 grote broden?

Deegtemperatuur: 24⁰C; rijstemperatuur: 28⁰C

  • 450 gr tarwebloem;
  • 450 gr lemairemeel 85%;
  • 100 gr maïsmeel;
  • 250 gr volle melk;
  • 350 gr water;
  • 20 gr gedroogde gist / 50 gr verse gist;
  • 15 ml vanille-essence;
  • 17 gram zout;
  • 100 gram ongezouten zachte roomboter;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C( optioneel );
  • Boter om te bestrijken ( optioneel ).

Hoe je vanille-essence maakt vind je hier.


Vulling:

  • 270 gr ongewelde krenten en rozijnen;
  • 50 gr sinaasappelschilletjes;
  • 210 gr abrikozen, gewassen en klein gesneden.

Wel de rozijnen 15 minuten in water. Spoel ze 2 x af en laat ze in een vergiet uitlekken/drogen en dep ze goed droog voor gebruik. Doe dit liefst de avond van te voren.




En hoe maak je ze?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en de vulling ) voor het deeg in de kom van de mixer;
  • Meng gedurende 2 minuten, voeg dan het zout en de sinaasappelschilletjes toe en kneed vervolgens nog 8 - 12 minuten tot een soepel deeg;
  • Kneed met de hand de rozijnen en abrikozen voorzichtig door het deeg. Druk hiervoor het deeg plat, beleg de helft met de vruchten, vouw de bovenrand over de onderrand, druk plat en herhaal dit een aantal keren;
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken
  • Bol die op en leg ze in ingevette kommen of bakken;
  • Dek af en laat het deeg  55 – 60 minuten tot dubbel volume rijzen;
  • Stort het deeg op een werkplek;
  • Druk de lucht er voorzichtig uit, vorm er broden van en leg die in ingevette bakblikken;
  • Laat het deeg nog circa 35 - 55 minuten rijzen.



Bakken:

  • Verwarm tijdens de 2de  rijs de oven voor op 200ºC ( boven- en onderwarmte );
  • Bak de broden 10 minuten op 200ºC, verlaag de temperatuur dan naar 180ºC en bak het brood in ± 40 – 55 minuten gaar.

Dit brood behoeft geen beleg, alleen wat roomboter is voldoende. 

                                                              ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen