maandag 26 oktober 2015

Bruinbrood met pitten en zaden

Wat moeten we nog eten? Teveel zout is fout, rood vlees is niet goed, bewerkt vlees is uit den boze en suiker zit helemaal in het verdomhoekje. Fruit en groenten mogen wel. Maar let op: liefst onbespoten en goed gewassen, want zelfs verpakte groenten kunnen nog bacteriën bevatten. Ik word er soms erg moe van en kies de 'gulden middenweg'. Bruinbrood is ( naar mijn bescheiden ) mening goed en lekker. Zeker deze variant.


Wat heb je nodig voor 2 broden?

  • 450 gr lemairemeel 85%;
  • 80 gr roggemeel;
  • 470 gr tarwebloem;
  • 12,2 gr gedroogde gist of 30,5 gr verse gist;
  • 17,5 gr zout;
  • 30 gr olijfolie;
  • 775 gr water;
  • 90 gr zaden en pitten**;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 18 gr blanke moutpoeder;
  • 30 gr glutenpoeder.


En hoe maak je ze?


Deeg temperatuur 24⁰C, rijstemperatuur 28⁰C

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout en nog niet direct alle water ) in de kom van de mixer en meng ze gedurende 2 minuten;
  • Voeg dan het zout toe en kneed het geheel in 10 – 12 minuten tot een soepel deeg ;
  • Stort het deeg op een werkplek, weeg 2 gelijke delen af, bol ze op en leg ze in ingevette kommen. Dek af met plasticfolie;
  • Laat het deeg circa 60 minuten rijzen ( verdubbelen );
  • Stort het opnieuw op de werkplek en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Vorm het deeg tot broden en leg die ingevette broodblikken;
  • Laat opnieuw 45 - 60 minuten rijzen.


Bakken

  • Verwarm de oven voor op 220°C ( hetelucht );
  • Bak het brood gedurende 10 minuten op 220°C, verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en laat het brood nog 20 – 30 minuten bakken. Het brood is gaar als het 96°C is.

** Ik nam: 35 gr pompoenpitten, 25 gr lijnzaad, 15 gr zonnebloempitten en 15 gr chiazaad.

    Je kunt met de pitten en zaden variëren naar eigen smaak.


                                                             ©Marionskitchenstories

2 opmerkingen:

  1. Zelf goed blijven nadenken, wikken, wegen, kennis vergaren, uitproberen, goed etiketten lezen en volgens mij kom je dan een heel eind in de jungle van voedingsmiddelen. In ieder geval blijft zelf gebakken mijn favoriet. En bij jou ook, zo te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen