maandag 5 oktober 2015

Appel-amandeltaart

Er zijn weer volop appels en dus is het tijd voor appeltaart. Deze heb ik 2 keer gebakken en hoewel hij 2 keer ( min of meer ) mislukt is ( waarover later meer ) is hij onweerstaanbaar lekker.




Wat heb je nodig?

  • 78 gr boter + 78 gr witte basterdsuiker ( voor de karamellaag );
  • 195 gr boter + 195 gr witte basterdsuiker;
  • 700 gr appels ( Elstar  of vergelijkbaar ), geschild en in schijfjes gesneden;
  • 4 eieren ( ± 160 gram );
  • 6,7 gr bakpoeder;
  • 195 gr amandelmeel;
  • 40 gr amandelschaafsel;
  • Dichte taartvorm van 27 cm Ø.


En hoe maak je hem?


  • Bekleed de bodem en de rand van een dichte taartvorm met bakpapier en strooi daarop de suiker en verdeel de boter in blokjes op de suiker;
  • Zet de vorm in de oven terwijl je die opwarmt tot 180⁰C (  ± 10 minuten );
  • Neem de vorm uit de oven en verdeel indien nodig de karamel;
  • Beleg de bodem met de schijfjes ( rechtop tegen elkaar zetten, bolle kant beneden );
  • Strooi het amandelschaafsel over de appels;
  • Zet de vorm terug in de oven en laat ± 20 minuten garen.

Maak intussen het deeg als volgt:

  • Roer de boter met de suiker romig;
  • Voeg dan een voor een de eieren toe;
  • Roer er dan het meel en de bakpoeder doorheen;
  • Neem de taart uit de oven en verdeel het beslag over de appels;
  • Bak de taart in 30 minuten gaar;
  • Maak de taart los van het bakpapier en keer hem om op een plat bord;
  • Laat hem afkoelen ( gedeeltelijk of helemaal ) voordat je hem aansnijdt.


Wat is mislukt?

Na 10 minuten ziet de boter en de suiker er inderdaad uit als een laagje karamel. Na het bakken en omkeren van de taart is het laagje echter verdwenen. Ik vermoed dat dit komt omdat ik bakpapier gebruik. Aan de smaak doet dit niets af, maar jammer vind ik het wel. 


                                                               ©Marionskitchenstories

Bron: Volkskrant Magazine 5 september 2015, Appeltaart van Yvette van Boven


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen