zaterdag 12 september 2015

Tarwe-roggebol ( zuurdesem )

Het klinkt misschien een beetje gek, maar als een brood zo uit de oven komt, dan word ik helemaal blij.


De korst is lekker knapperig en het 'oortje' is goed gelukt. Misschien dit keer zelfs iets te goed?

Wat heb je nodig?

·       160 gr tarwedesem;
·       11 gr ( bakkers- ) zout;
·       345 gr tarwebloem;
·       105 gr roggebloem;
·       155 gr roggemeel;
·       345 gr water;
·       2,8 gr instantgist of 7 gr verse gist.



En hoe maak je het?

·       Neem de middag voor het bakken het desem uit de koelkast en ververs het;
·       Neem 's avonds een deel ervan af en ververs het opnieuw met gelijke delen water en bloem zodat je de volgende dag 160 gr hebt. Dek het desem af en laat staan op kamertemperatuur;
·       Op de bakdag doe je alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng je het geheel gedurende 2 minuten;
·       Voeg dan het zout toe en kneed nog circa 8-10 minuten tot je een soepel deeg hebt;
·       Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het te rijzen in een met olie ingevette en afgedekte kom; De rijstijd is afhankelijk van de temperatuur ± 1 ½ u – 2 uur;
·       Neem het deeg uit de kom, druk er voorzichtig de lucht uit, bol het op en leg het met de bolle kant naar boven in een met roggebloem bestoven rijsmandje;
·       Laat het deeg opnieuw rijzen ( circa 50 – 90 min ).


Bakken:

·       Verwarm de oven ( boven- en onderwarmte ) met de bakplaat erin voor op 240⁰C gedurende minimaal ½ uur ( totdat de oven goed op temperatuur is );
·       Snijd het brood vlak voor het inschieten in met een scherp mes dat je hebt ingesmeerd met wat zonnebloemolie;
·       Bak het brood 10 minuten op 240⁰C;
·       Verlaag dan de temperatuur naar 220⁰C en bak het brood in 20 – 30 minuten gaar ( 96⁰C ).


                                                               ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen