woensdag 30 september 2015

Italiaanse bollen

Italiaanse bollen, wie kent ze niet? Je koopt ze bij de warme bakker en in de supermarkt. Ze zijn luchtig van binnen en knapperig van buiten. In Italië is geen Italiaanse bol te vinden. Ik heb in vele plaatsen gezocht, maar vond niets dat er echt op leek. Nu kan dat natuurlijk aan mij liggen, dus laat ik me graag overtuigen van het tegendeel. Maar ook in Nederland is het niet gemakkelijk een recept te vinden voor deze bol. Uiteindelijk vond ik er maar één ( zie bron ) en daarop zijn deze bollen gebaseerd.

Deegtemperatuur: 26⁰C; rijstemperatuur: 28⁰C

Wat heb je nodig?

  • 570 gr Farina di Frumento Tenero Tipo 00 ( Italiaanse bloem tipo 00 );
  • 30 gr roggebloem;
  • 20 gr olijfolie
  • 9,6 gr instantgist of 24 gr verse gist;
  • 10,2 gr ( bakkers- )zout;
  • 6 gr lecithine;
  • 15 gr glutenpoeder;
  • snufje mg vitamine C;
  • 360 gr water.


En hoe maak je ze?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en kneed gedurende 2 minuten tot alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 – 10 minuten een soepel deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een ingevette bak te rijzen gedurende 60 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom en weeg 10 stukken deeg van 100 gram af;
  • Bol ieder stuk op en leg op een bakplaat;
  • Dek de bakplaat af met een schone theedoek en laat de bollen 10 minuten rusten;
  • Bol alle bollen daarna opnieuw op en bestrooi ze met wat rijstbloem;
  • Laat de broodjes opnieuw 25 – 35 minuten rijzen onder een plastic bak waaronder je ook 2 mokken met kokend water hebt gezet.


Bakken:


  • Verwarm de oven voor op 240⁰C;
  • Snijd de bollen aan weerszijde in met een lame / mes dat je met olie hebt bestreken ( af en toe herhalen );
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de bollen 10 minuten op 240⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak ze in 10 minuten gaar ( 96⁰C ).


De broodjes zijn heerlijk. Als je ze een keer zelf gemaakt hebt, lust je die van de supermarkt of bakker niet meer. De korst is knapperig en het kruim is zacht. Ze zijn vers en ook na het invriezen een echte lekkernij.


                                                              ©Marionskitchenstories

Bron: Sonneveld

2 opmerkingen:

  1. Ze zijn echt heerlijk. Ik maak ze nu voor de 4de keer. Dank je wel voor het delen van het recept. Groetjes Marian

    BeantwoordenVerwijderen