donderdag 17 september 2015

Bruine mascarpone broodjes

Als je mijn blog vaker leest, dan weet je dat ik bak met weinig of geen suiker ( honing etc. ). In deze broodjes zit een heel klein beetje suiker en wat oranjebloesemwater. Probeer dat ook eens. Je zult versteld staan van het resultaat.



Deegtemperatuur: 24⁰C; rijstemperatuur: 28⁰C

Wat heb je nodig?

  • 250 gr tarwebloem;
  • 250 gr lemaire- of volkorenmeel;
  • 1 zakje vanillesuiker;
  • 7 instantgist of 17,5 gr verse gist;
  • 8 gr ( bakkers- )zout;
  • 250 gr mascarpone;
  • 100 gr halfvolle melk;
  • 1 ei plus 1 eidooier;
  • 5 gr moutmeel ( blank );
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • 1,25 ml oranjebloesemwater.



En hoe maak je ze?

  • Roer de mascarpone los met een deel van de melk;
  • Doe daarna alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en kneed gedurende 2 minuten tot alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er in 8 – 10 minuten een soepel deeg van;
  • Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het in een ingevette bak te rijzen gedurende 70 - 90 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom en weeg 12 stukken deeg van ± 80 gram af;
  • Bol ieder stuk op en leg het op je werkplek;
  • Dek ze bolletjes af met een schone theedoek en laat ze 10 minuten rusten;
  • Bol alle bollen daarna opnieuw op en leg ze op een bakplaat;
  • Laat de broodjes opnieuw 35 – 55 minuten rijzen onder een plastic bak waaronder je ook 2 mokken met kokend water hebt gezet.


Bakken:


  • Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de broodjes 10 minuten op 200⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 180⁰C en bak ze in 8 – 10 minuten gaar ( 96⁰C ).
  • Laat de broodjes afkoelen op een rek.                                                


Tijdens het afkoelen hing er een heerlijke licht-zoete  geur in huis. De smaak vinden wij heerlijk. Ik had meteen spijt dat ik er geen 24 gebakken had.

                                                           ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen