donderdag 24 september 2015

Boule de pommes de terre et noix

Brood met aardappel en noten. Tja wat moet je je daar nu bij voorstellen? Dit dus.




Al eerder maakte ik dit Boule de pomme de terre dat zo ontzettend goed in de smaak viel. En deze heerlijke Pan de camote die regelmatig op onze ontbijtbordjes belanden. Brood / broodjes met gewone / zoete aardappel die heel zacht en zeer smakelijk zijn.
En niet te vergeten dit Notenbrood 2 : viergranen notenbrood en  dit Speltbrood met noten. Beide ook heel erg lekker. Soms zou ik willen dat er meer dagen in het jaar waren, zodat ik nog meer kon bakken.

Voor het brood van vandaag, heb je het volgende nodig:

  • 375 gr lemaire- of volkorenmeel;
  • 75 gr roggemeel;
  • 25 gr amandelmeel;
  • 225 gr aardappel gekookt en fijn geprakt;
  • 6,2 gr instantgist of 15,5 gr verse gist;
  • 13,5 gr glutenpoeder ( optioneel );
  • 260 gr water;
  • 15 gr ongezouten roomboter;
  • 12 gr ( bakkers- )zout;
  • 55 gr hazelnoten geroosterd en fijngehakt;
  • snufjevitamine C ( optioneel );
  • 6,5 gr lecithine ( optioneel ).





En zo maak je het:

Deegtemperatuur: 24⁰C; rijstemperatuur 28⁰C

  • Doe de aardappel in de kom van de mixer en roer ze los. Als dat moeilijk gaat voeg er dan een deel van het water aan toe en roer goed door;
  • Voeg de rest van het water en de meelsoorten ( behalve het amandelmeel ) toe en roer het heel goed door;
  • Dek de kom af en laat dit mengsel 30 minuten staan;
  • Voeg dan alle andere ingrediënten toe ( behalve de noten en het zout ) en meng gedurende 2 minuten;
  • Voeg dan het zout toe en kneed er een soepel deeg van ( vrij plakkerig );
  • Voeg de laatste 2 minuten de hazelnoten toe ( totale kneedtijd circa 10-12 minuten ).
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een met een beetje bloem bestrooid werkvlak en bol het op;
  • Leg de bol in een ingevette bak te rijzen gedurende 60 minuten;
  • Neem het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Bol het deeg op en leg het in een goed met bloem bestrooid rijsmandje ( naad naar boven );
  • Bestrooi de bovenkant met wat bloem en dek het mandje af met een theedoek;
  • Laat het brood nog 40 – 55 minuten rijzen.


Bakken:


  • Verwarm de oven ( boven- en onderwarmte ) voor op 240⁰C met de bakplaat erin;
  • Leg het brood op de inschieter en snijd de bol kruislings in met een lame / mes;
  • Schiet het brood in de oven en bak het 10 minuten op 240⁰C;
  • Verlaag dan de temperatuur naar 200⁰C en bak het brood in 25 – 35 minuten gaar ( 96⁰C ).


In het oorspronkelijke recept zaten walnoten. Ik heb die vervangen door het amandelmeel en de hazelnoten. Ook dit brood is weer heerlijk zacht en helemaal niet zwaar. Je kunt het nuttigen als een gezond tussendoortje, een boterham met kaas of roomboter, of bij een salade of soep.
Voor ons is ook dit een blijvertje. Ik heb toch meer dagen in het jaar nodig!

                                                    ©Marionskitchenstories

Bron : Hefe und Mehr een van mijn favoriete Duitse blogs

2 opmerkingen:

  1. Your bread looks really nice, Marion. I, also, do like to add nuts to my breads. It's funny - when I read your Dutch post I can understand most of it, which I probably wouldn't if I heard it spoken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. You know : Übung macht den Meister. Saw your's with ale. Very great looking!

    BeantwoordenVerwijderen