donderdag 30 juli 2015

Roggebol 2

Dit recept voor 2 grote broden bevat  veel roggebloem / - meel en alleen roggedesem.

Temperatuur van het deeg 27⁰C, temperatuur voor het rijzen 29⁰C




Ingrediënten: 
  • 250 gr roggedesem;
  • 270 gr bloem;
  • 300 gr lemairemeel;
  • 410 gr roggebloem, of een combinatie van roggebloem en roggemeel;
  • 535 gr water;
  • 20 gr zout;
  • 30 gr glutenpoeder;
  • 2,5 gr instantgist of 10 gr verse gist;
  • 11 gr lecithine C optioneel );
  • Snufje vitamine C ( optioneel ).


Werkwijze:

·       Neem de dag voor het bakken de desem uit de koelkast en ververs hem;
·       Op de bak dag doe je alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) in de kom van de mixer en meng je het geheel gedurende 7 minuten op lage stand;
·       Voeg dan het zout toe en kneed nog circa 4 - 8 minuten tot je een soepel, vrij plakkerig deeg hebt;
·       Neem het deeg uit de kom, bol het op en leg het te rijzen in  een met olie ingevette kom. De rijstijd is afhankelijk van de temperatuur. Reken ongeveer 95 minuten - 2 u;
·       Neem het deeg uit de kom, verdeel het in 2 gelijke stukken, druk voorzichtig de lucht eruit, bol ze op en leg ze met de bolle kant naar beneden in een met roggebloem bestoven rijsmandje;
·       Laat het deeg opnieuw rijzen ( circa 45 - 75 minuten ) .

Bakken:

·       Verwarm de oven met de bakplaat of steen voor op 230⁰C ( boven- en onderwarmte );
Snijd de broden vlak voor het inschieten in met een met olie besmeerd lame;
·       Bak het brood 10 minuten op 230⁰C, verlaag dan de temperatuur naar op 210⁰C en bak de broden in 30 - 40 minuten gaar.

 Tip: maak altijd wat meer desem dan je nodig hebt, want er blijft altijd wat achter in de kom.
                    
                                                             ©Marionskitchenstories

2 opmerkingen:

  1. Marion, je meld in dit recept vooraf dat je meer volkoren/lemairemeel hebt gebruikt in dit recept, maar ik zie alleen tarwebloem staan; nou kan ik natuurlijk wel zelf een mengsel verzinnen maar hoor graag wat je hier hebt gebruikt.
    Groet,
    Monica

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry, er was iets mis gegaan. Heb de juiste samenstelling er nu bij gezet. Fijn dat je me erop hebt geattendeerd. Bedankt daarvoor :-)

      Verwijderen