zaterdag 25 juli 2015

Mueslibrood, lekker en vezelrijk

Waarschuwing vooraf: het deeg voor dit brood is behoorlijk zwaar. Als je mixer dit niet aankan neem dan de helft van de ingrediënten, dan heb je toch nog een heel groot brood.

Na de Mueslibollen kwam hier al snel het verzoek om mueslibrood. Toch net iets gemakkelijker om mee te nemen naar het werk. Wat roomboter erop en smullen maar.



Ingrediënten voor 2 grote broden

  • 500 gr lemairemeel;
  • 70 gr semolameel;
  • 430 gr tarwebloem;
  • 16 gr instantgist of 40 gr verse gist;
  • 18 grambakkerszout;
  • 30 gr olijfolie;
  • 715 gr water;
  • 10 gr hazelnootolie;
  • 10 gr lecithine ( optioneel );
  • 20 gr glutenpoeder;
  • snufje vitamine C ( optioneel );
  • Havermout voor de garnering.


Voor de muesli:

  • 80 gr havermout;
  • 85 gr sinaasappelschilletjes;
  • 55 gr lijnzaad;
  • 70 gr sesamzaad;
  • 155 gr zonnebloempitten;
  • 45 gr pompoenpitten;
  • 45 gr chiazaad;
  • 100 gr gedroogde abrikozen.

Muesli maken:

Was de abrikozen, droog ze af en snijd ze in kleine stukjes;
Doe ze met alle andere ingrediënten ( m.u.v. de sinaasappelschilletjes ) in een kom en meng goed.
Je kunt rustig variëren met de soorten meel / bloem en de samenstelling van je muesli. Ik maak hem zelf, zodat ik procies weet wat erin zit.


Werkwijze:

  • Doe alle ingrediënten voor het brood ( met uitzondering van het zout en de sinaasappelschilletjes ) in de kom van de standmixer en meng gedurende 2 – 3 minuten op lage stand totdat alle vocht is opgenomen;
  • Voeg dan het zout toe;
  • Kneed op hogere stand gedurende circa 6 minuten en voeg de sinaasappelschilletjes toe;
  • Kneed nog 2 – 4 minuten tot een soepel deeg;
  • Neem het deeg uit de kom en leg het op een werkplek;
  • Verdeel het in 2 gelijke stukken;
  • Bol ze op en leg ze in ingevette kommen en dek die af;
  • Zet het deeg gedurende 60 - 75 minuten te rijzen ( 29⁰C );
  • Neem het deeg uit de kom, druk voorzichtig de lucht eruit en vorm er broden van;
  • Leg de broden in ingevette bakblikken;
  • Besproei  de broden met wat lauw water en strooi er havermout over;
  • Laat het deeg nog minimaal 25 – 55 minuten rijzen ( 30⁰C ).

Bakken:

Verwarm de oven voor op 220⁰C ( boven- en onderwarmte );
Bak de broden op 200⁰C in 35 – 40 minuten, liefst met stoom.

In dit brood zit geen suiker. Als je geen hazelnootolie hebt, neem dan 10 gr olijfolie extra. Het brood is heerlijk en behoeft geen beleg. Mag natuurlijk wel:-)


                                                                  ©Marionskitchenstories

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen