dinsdag 30 juni 2015

Italiaanse bol ( groot )

De oorsprong van deze bol zijn de Krokante witte pistoletten van Monique Comvalius-Hewitt
op mijn Facebookgroep 'Thuis brood bakken'.



Het Italiaanse tintje zit hem in de bloem die van Italiaanse origine is. Ik gebruik deze bloem ook altijd voor het maken van pizza. Moniques recept heb ik slechts een beetje aangepast.


Wat heb je nodig?

  • 500 gr (  biologische  ) Farina di Frumento Tenero Tipo 00 ( Italiaanse bloem tipo 00 )
  • 325 gr water;
  • 6 gr instantgist of 15 gr verse gist;
  • 8 gr ( bakkers- ) zout;
  • 5 gr lecithine ( optioneel );
  • snufje vitamine C ( optioneel ).

En hoe maak je hem?

  • Doe alle ingrediënten ( m.u.v. het zout ) voor het deeg in de kom van de mixer en meng op lage stand totdat alle vocht is opgenomen ( 2-3 min );
  • Voeg dan het zout toe en kneed in 8 – 10 minuten een soepel deeg;
  • Neem het deeg uit de kom met vochtige handen en leg het op een ingevette werkplek;
  • Bol het op en leg het in een ingevette kom;
  • Dek die af en zet het deeg rijzen 55 – 60 minuten ( 29⁰C );
  • Doe na 20 - 25 minuten een 'strech and fold';
  • Neem het brood uit de kom en leg het op een met wat bloem bestoven werkplek;
  • Druk voorzichtig de lucht eruit;
  • Bol het brood op en leg het in een met bloem bestoven rijsmandje;
  • Laat het brood opnieuw rijzen gedurende 55 -60 minuten ( 30⁰C );
  • Snijd vlak voor het bakken het deeg schuin in met het mesje dat je hebt ingesmeerd met zonnebloemolie;
  • Schuif het brood op de plank en schiet het in de oven.



Bakken:

Verwarm de oven voor op 210⁰C;
Bak het brood 15 – 20 minuten op 210⁰C. Zorg direct na het inschieten voor stoom!

Het deeg van dit brood is super zacht. Dat is ook de kruim, terwijl de korst heerlijk knapperig is.
Dit brood is heerlijk met alle soorten beleg maar doet het ook uitstekend bij een salade of bij de soep.

                                                        ©Marionskitchenstories

Bron: Krokante witte pistoletten van Monique Comvalius-Hewitt


2 opmerkingen:

  1. Heerlijk brood hè Marion. Moet ik weer eens een keer bakken. Ik oriënteer mij even op Mediterraans flat bread. Zal eerdaags een post plaatsen in de groep als ik heb gebakken. Tezamen met het recept. Keep on baking....:-).

    Greetz,
    Monique Comvalius-Hewitt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben heel benieuwd naar je recept Monique. Kijk er naar uit:-)
      Marion

      Verwijderen