zondag 28 juni 2015

Het geheim van de perfecte cake ( basisrecept )

Een paar weken geleden was ik, samen met nog twee 'bakfanaten', te gast in het Miele Experience Centre te Vianen. Van de kok kregen we dit recept.



Nu zul je denken 'wie kan er nu geen cake bakken?' Ja dat kunnen we allemaal. Maar soms is hij te droog en dan is hij weer niet helemaal gaar. Deze cake is perfect.

Wat heb je nodig voor een cakevorm van 1,5 liter?

  • 250 gr zachte ongezouten boter;
  • 1 zakje vanillesuiker;
  • 200 gr kristalsuiker;
  • 250 gr biscuitbloem;
  • 8 gr bakpoeder;
  • 5 middelgrote eieren;
  • 25 gr limoensap;
  • Snufje zout;
  • 40 gr gekonfijte citroenschilletjes of de zest van 1 limoen.



De kok vertelde dat een goede cake een scheur in de bovenkant heeft. Waarom dat zo is, ben ik helaas vergeten.


En hoe maak je hem?


  • Klop de roomboter met de suiker schuimig;
  • Voeg een voor de een de eieren toe totdat deze volledig zijn opgenomen;
  • Voeg dan het zout, de citroenschilletjes en het limoensap toe en klop totdat deze helemaal zijn opgenomen;
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel dit mengsel in delen  door het beslag;
  • Strijk het cakeblik in met roomboter en bestuif het met bloem;
  • Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.


Bakken in een conventionele oven:

  • Verwarm de oven voor op 150⁰C ( boven- en onderwarmte );
  • Zet de cake in het midden van de oven en bak hem op 150⁰C gedurende circa 60 - 75 minuten ( satéstokje moet er schoon uitkomen ).

Bakken in de stoomoven:

  • Zet de cake in de niet voorverwarmde oven en schakel het apparaat in op stand combikoken-hetelucht met 100% vocht op 150⁰C;
  • Bak de cake in 60 minuten gaar ( onderste richel ).





De cake wordt prachtig bruin en in super zacht van binnen. Hij is licht zoet en fris van smaak.
Waarin zit nu het geheim? Ik vermoed dat het de stoom die het hem doet.
Wellicht lukt hij in de 'gewone' oven net zo goed. Probeer het gewoon, want hij is heel erg lekker.

                                                          ©Marionskitchenstories


Bron: Oma's cake van Miele

4 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit Marion!
    Blijft apart om iets in een 'koude' oven te zetten, het resultaat is het bewijs dat het toch kan.
    Was een top dag bij Miele, een hele dag onze 'eigen' privé kok, wie heeft het ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou het zo nog een keer over willen doen. Zo luxe :-)

      Verwijderen